Izvor: Politika, 01.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamak iz Kalifornije najluksuznija vila na svetu

Sva zdanja sa liste najlepših, bez obzira na to da li se nalaze u Karipskom moru ili u Toskani, u privatnom su posedu, ali mogu da se iznajme

Jedan švajcarski list objavio je nedavno listu 20 najskupljih kuća na svetu. Šampionsku poziciju je zauzela vila „Antila” u Mumbaju, u vlasništvu indijskog milijardera Museša Ambantija, koja je procenjena na milijardu dolara.

Na drugom mestu je vila „Leopold” na Azurnoj obali, vredna 500 miliona dolara, čiji je vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udovica bankara Edmonda Safra. Ona je 2008. godine prodala vilu ruskom oligarhu Mihailu Prokorovu, ali taj kupoprodajni ugovor do danas nije realizovan.

Dvorac iz 18. veka u Berkširu, u Engleskoj, vredan 218 miliona dolara našao se na trećem mestu liste. Pre nekoliko meseci kupio ga je za 218 miliona dolara jedan ruski oligarh.

Sledi luksuzna kuća u Ferfil Pondu, u SAD, čiji je vlasnik industrijalac Iro Renert, a njena vrednost je procenjena na 170 miliona dolara.

Na petoj poziciji jeste vila na Beverli Hilsu, vlasništvo američkog advokata i investitora Leonarda Rosa, vredna 165 miliona dolara.

San mnogih od nas jeste da se odmara i baškari u vilama sa nekoliko velikih soba, centrom za masažu i relaksaciju, bazenom, teniskim terenom i prelepom baštom. Domaći sajt „Luks lajf” načinio je izbor pet vila koje svojim luksuznim uređenjem podstiču na maštanje kako je to živeti u domu iz snova. Sve vile su, bez obzira na to da li se nalaze u Americi, toplim obalama Karipskog mora ili u Toskani, u privatnom posedu, ali mogu da se iznajme za visoku cenu. Imaju više spavaćih soba, egzotične bazene, pogled koji sa prozora „puca” na bajkovite predele... Enterijere su im osmislile poznate arhitekte nadahnuti prethodnim epohama od baroka do art-dekoa ili prirodom.

1. Barokni zamak u Kaliforniji

Izgrađen je 1991. i nalazi se na posedu čija je vrednost procenjena na 18.950.000 dolara. Mešavina je više stilova. Vrata od mahagonija su u stilu Luja 15. Teniski teren je u francuskom rokokou, duplo stepenište od bronze je potpisao Rejmond la Rozea, u baroknom stilu, sa elementima art-dekoa. Salon za goste, koji podseća na palate u Sankt Peterburgu, ukrašen je ornamentalnim plafonom, ogledalima po zidovima i mermernim stubovima. Ima osam spavaćih soba i 12 kupatila. U zamku je bogata biblioteka, izrađena od drveta višnje i breze, uz neizbežni ručno zidani kamin. Kuhinja je opremljena najsavremenijim kućnim aparatima.

2. Vila „Valentina” u Majamiju

Kuća je zidana da bi bila davana u najam, a nalazi se na Majami biču na Floridi. Nazvana je vila „Valentina” i kako se opisuje, sigurno pruža „odmor koji se dugo pamti”. Sa velikih panoramskih prozora i terase na više nivoa, iz vile se prostire savršen pogled na Majami. Luksuznom stilu doprinose visoki plafoni. Svaka prostorija – dnevna, spavaća soba čak i kupatila imaju kvadrature omanjih stanova. Konekcija sa spoljašnim svetom je napravljena kliznim staklenim vratima. Neizbežan otvoreni bazen projektovan je tako da kada se posmatra iz sobe potpuno je spojen sa linijom okeana.

3. Kasa „Karakol” na Karibima

Delo je arhitekte Eduarda Okampa. Podseća na školjku. Nalazi se na Karibima, na meksičkom ostrvu Muheres u Karipskom moru, i gotovo da nema kutka bele građevine intrigantnog oblika iz koga se ne pruža zadivljujuća panorama Kariba. Kuća ima dva dela: manji i veći. U manjem su kupatilo i spavaća soba, dok su u većem druga spavaća soba, takođe kupatilo, kuhinja i dnevna soba. Sagrađena je početkom devedesetih godina 20. veka i do sada je ušla u brojne arhitektonske enciklopedije. Legenda kaže da je arhitekta inspiraciju dobio držeći u rukama školjku sa obale.

4. Viktorijansko imanje

Iza visoke drvene ograde i bujnog zelenila, posmatraču nije vidljiva vila ušuškana na jednom od najluksuznijih imanja u unutrašnjosti Engleske. Odiše viktorijanskim stilom, a okružuje ga prostranstvo od tri hektara pod konac uređenog zelenila. Vila je izgrađena 1914, a nedavno je uloženo više miliona dolara u rekonstrukciju. Glavni objekat ima 1.000 kvadratnih metara u kojima su vešto uklopljeni rustični elementi sa savremenom tehnologijom. Sobe su prostrane, od materijala dominiraju drvo i kamen, ali to ne smeta da se oseti toplina prilikom boravka.

5. Letnja vila u Toskani

Idealna adresa za sve koji žele samoću, mir, tišinu, ali i luksuzni smeštaj, skupa vina, blizinu plaže... Nazvana je „Syclaupe ” i nalazi se nadomak sela Porto Erkole, što stanarima nudi mogućnost odlaska u prodavnicu, restoran, saobraćaj... U vili je nekoliko krila sa terasama idealnim za zabave. Enterijerom dominiraju bledi tonovi kako bi se naglasili zaobljeni zidovi, drvene grede, spiralno stepenište. Iz dnevne sobe i trpezarije u prizemlju izlazi se do kamene terase sa bazenom, okružene zelenilom.

R. S.

objavljeno: 02.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.