Izvor: crckarije.com, 11.Okt.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagor i ekipa iz Kružne ulice

Zagor i ekipa iz Kružne ulice

Lutajući ulicama i trgovima naših gradova, došao sam do zaključka kako su vrhunac ponude dosadne trgovine odjeće i obuće, marketi i kafići. Daleko smo mi od suvremenih gradova poput Londona, Barcelone i New Yorka koji nude, naravno osim toga, i svašta drugo, interesantno i to 24 sata na dan.
Unatoč nekreativnosti za učiniti i pokrenuti nešto novo, ne razmišljajući prvenstveno na profit i brzu zaradu, pojedinaca s dobrim idejama ipak ima i kod nas, a Sandra i Slaven Horvat iz Rijeke jedni su od njih.
U kultnoj Kružnoj ulici, na još kultnijem mjestu gdje su se sakupljale generacije rokera, punkera, metalaca i ostalih alternativaca, u klubu Palach, uredili su i otvorili prvu i jedinu strip knjižaru te njome oplemenili grad na Riječini, a svim stripoljupcima pružili nešto više, nešto neuobičajeno što toliko nedostaje i svima nama, stanovnicima i prolaznicima monotonih gradova. Bravo za njih!!

Crno-žutu prostoriju, kroz koju prolazi velika ventilacijska cijev, a koja podsjeća na halu neke stare tvornice, slobodni umjetnik, Dominik Grdić, ukrasio je svojim ludim radovima, a Sandra i Slaven su je napunili policama na kojima, uredno poslagano, leže stotine stripova pristiglih iz hrvatskih, srpskih, a uskoro i bosanskih izdavačkih kuća. Miris novih, kao i miris starih zametnutih kolekcija stripova, nezaustavljivo se širi njihovom malenom strip knjižarom. Predivno!
Zamolio sam Sandru neka mi kaže nešto više o samoj knjižari i stripovima. Vrlo rado je započela svoju priču! Dobio sam dojam da je malo medijskih kuća iskazalo interes napisati nešto o njima i pohvaliti ovu ideju te kako mi jedva čeka predstaviti sebe i svoju malenu knjižaru kakva se viđa valjda još samo na filmovima.
Kao iz rukava počela je nabrajati izdavače poput Fibre, Algoritma, Vedisa, Libellusa, Belog puta, Veselog četvrtka i ostale čiji se stripovi poput Zagora, Tex Willera, Nathan Nevera, Alana Forda, Dylana Doga i drugih mogu naći i kupiti za 2, 12, 15, 18, 20 pa čak i 300 kuna. Uz stripove, u ponudi su razni bedževi i majice, a u planu im je i održavanje promocija stripova kao i prikazivanje filmova, a sve na temu crtanih superheroja u kojima smo uživali dok smo bili klinci.
Web stranice www.stripor.com te web shop, koji je trenutno u izradi, bit će odlični, stoga ako ste na nekom otoku, u nekom drugom gradu ili negdje preko granice, a ne možete pronaći primjerak stripa koji želite i uporno tražite, javite se njima i primjerak ubrzo stiže na vaša vrata. Ma za čistu peticu!

Prije nego što sam za sobom zatvorio vrata ove predobre knjižare sa sobom sam ponio jedan strip kako bih se prisijetio prošlih vremena kada je strip scena na ovim područjima bila na svom vrhuncu.
Zahvaljujući njihovom trudu, domišljatosti i ideji za otvorenje strip knjižare, dobili su još jednog čitatelja. Jedva čekam posjetiti ih opet!


Tekst isčrčkao: redakcija portala www.crckarije.com (Marko Sladić)
Izvor slikica: redakcija portala www.crckarije.com (Marko Sladić)

Nastavak...