Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost vlasuljara u Britaniji

London -- Vlasuljari strepe za posao zbog modernizacije sudskih odora, s obzirom na to da sudije u Velikoj Britaniji nose perike.

Neke sudije i advokati u Velikoj Britaniji više neće morati da nose obavezne bele perike i crne toge, saopštile su britanske vrhovne sudske vlasti. Vlasuljari te države, međutim, takvom odlukom nisu zadovoljni.

Od januara iduće godine sudije i advokati u svim građanskim sudovima u Engleskoj i Velsu više neće morati da nose perike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni velike bele čipkane kragne, javile su agencije.

Međutim, ta odluka zabrinjava stotinak postojećih vlasuljara koji prave perike za sudije čija pojedinačna izrada iziskuje 48 sati rada.

Podjednako zabrinut zbog gašenja radnih mesta i vezan za tradiciju, Stenli Ginzburg, direktor jedne velike firme za izradu perika, ocenio je da je to loša odluka. "Živimo u zemlji punoj tradicije i simbola. Zašto to menjati?", pita se on.

Inicijativa za reformisanje načina odevanja sudija i advokata pokrenuta je pre četiri godine. Anketa koja je bila sprovedena u to vreme na uzorku od 1.600 običnih građana i 500 pravnika, pokazala je da je njih 64 odsto bilo za modernizaciju odeće sudija i advokata.

Najviši sudski autoritet u Ujedinjenom Kraljevstvu, lord Nikolas Filips, izjavio je da će perike od konjske dlake i crne toge koje potiču iz 18. veka i dalje biti obavezne u sudovima za krivično pravo, ali uz neke sezonske izmene toga koje nose sudije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.