Zablude o vaspitanju

Izvor: Politika, 17.Apr.2012, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zablude o vaspitanju

Duhovit priručnik čiji je cilj da poduči mame i tate o najčešćim greškama koje nesvesno ponavljaju prema deci nedavno objavljen i na srpskom jeziku

Vaspitanje nije pedagoška, nego biološka kategorija. Ovde se pedagogija na izvestan način pojavljuje samo kao pomoćna nauka. Vaspitanje je „učenje pod zaštitom”, i ono nije prvenstveno samo ljudska kategorija. Tu formu vaspitanja uživa potomstvo u „dečjim sobama” – leglima, gnezdima i toplini ispod pernatog krila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << različitih životinjskih vrsta. To se zove podizanje legla, i ne treba ga mešati sa staranjem o potomstvu. Autori knjige „Deset najvećih zabluda o vaspitanju” – doktor i zoolog Ginter Mol i Ralf Daviris – podvlače paralelu između jednog od najodgovornijih poslova odraslih sa onim obavezama koje, takođe, ispunjavaju životinje.

U izdanju „Lagune” nedavno je objavljen, prvi put na srpskom (a do sada na više jezika na starom kontinentu), jedan od poslednjih radova dvojice naučnika, u kome ovaj dvojac vaga deset najčešćih zabluda. Pitanja koja su od davnina mučila mnogobrojne mame i tate, poput onih da li važi pravilo „mala deca mala briga – velika deca velika briga”, ili koliko televizori zaglupljuju, a koliko su kompjuteri opasni, Mol i Davirs obrađuju na naučan, ali i prijemčiv način. Oni demistifikuju tako uvreženo mišljenje da su mala deca razlog manje zabrinutosti, i to izmišljenim razgovorom sa jednoipogodišnjim Lukasom. Iako još uvek beba, on čitaocu objašnjava fiziološke promene u mozgu, i ukazuje da je upravo najmanjoj deci neophodna 24-časovna pažnja, jer u suprotnom ne bi preživela.

Sa druge starne, Davirs i Mol dokazuju apsurdnost preterane brige, društveno uslovljenom, poput one da mame i tate već dvogodišnjake opterete različitim obavezama, a sve iz njihove želje da ih pripreme za buduće pametne ljude. Takvi roditelji  zanemaruju činjenicu da je u periodu do šeste godine jedina obaveza deteta – da se igra!

----------------------------------------------

Industrija vaspitanja

Autori pojašnjavaju da savremeno društvo nameće nepotrebne, nove norme koje anuliraju prirodan nagon baziran na ljubavi, dovoljan svakom detetu. Kao primer navode buduće mame koje još u trudnoći uplaćuju mesto za bebe u prestižnim vrtićima i podležu stresu ako ne uspeju da to čine.

----------------------------------------------

Doktor i zoolog posvećeni deci i mladima

Ralf Davirs je zoolog, istražuje mora ali i ljudski mozak, doktor je prirodnih nauka i profesor neurobiologije. Na čelu je Istraživačkog odseka Dečjeg i omladinskog odeljenja za psihičko zdravlje na univerzitetskoj klinici Erlangen. Autor je mnogobrojnih radova o razvoju mozga i o ponašanju. U nemačkoj javnosti poznat je kao autor mnogih knjiga i članaka o deci i mladima.

Ginter Mol je profesor dečje i omladinske psihijatrije i psihoterapije. Vodi Dečje i omladinsko odeljenje za psihičko zdravlje na istoj klinici kao i Davirs. Polje stručnog interesovanja usredsređeno mu je na proučavanje najpovoljnijih uslova za dečji razvoj, rad na poboljšanju životnih uslova u porodici i razvoj psihičkog zdravlja.

A. C.

objavljeno: 17.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.