Za šta se sve koristi maslinovo ulje - a nije kuvanje

Izvor: Mondo, 11.Okt.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za šta se sve koristi maslinovo ulje - a nije kuvanje

Gotovo da ne postoji stvar za koju maslinovo ulje nije dobro - možete da ga dodajete u hranu, salatu, ali i da ga koristite za negu celog tela.

"Iako inače nisam zagovornica nekih domaćih lekova koji ohrabruju ljude da stavljaju hranu na kožu - jer neretko dolazi do alergijskih reakcija - maslinovo ulje je izuzetak", kaže deramtolog Toni Nakla.

Maslinovo ulje je zaista sjajno za negu kože i kose, a evo za šta sve možete da ga koristite.

Sjajna, zdrava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kosa

Frizer Geri Bejker kaže da maslinovo ulje na kosu deluje poput magije.

"Nanesite ga na vlažnu kosu, stavite kapu za tuširanje i pustite da deluje 20 do 25 minuta jednom nedeljno. Isperite, i kosa će biti mekana poput svile".

Protiv peruti

Vitamin E koji se nalazi u maslinovom ulje pomaže u smanjenju peruti, kaže dermatolog Džuli Rusak. "Pomešajte kašičicu maslinovog ulja sa sokom koji ćete iscediti iz jednog limuna i nanesite to na kožu glave", savetuje dermatolog.

Ostavite da deluje pet do deset minuta i uobičajeno operite kosu.

Skidanje šminke

"Ako vam se desi da ostanete bez sredstva za skidanje šminke ili jednostavno želite nešto prirodnije, bez hemikalija, maslinovo ulje je sjajna alternativa", kaže Džeklin Šafer.

Na komad vate ili tufer nanesite nekoliko kapi maslinovog ulja i skinite šminku. Ne zaboravite da se nakon toga umijete ili očistite lice tonikom, kako biste skinuli eventualni višak.

Omekšavanje zanoktica

Nakla kaže da je ovo sjajan trik za omekšavanje zanoktica. Prvo, držite prste pet minuta potopljene u mešavinu sirćeta i tople vode, da biste ubili bakterije i sprečili stvaranje gljivica. Zatim, na svaku zanokticu nanesite po kap maslinovog ulja i ostavite da koža upije desetak minuta.

Brži rast noktiju

Pored toga što može da vam pomogne da se rešite zanoktica, maslinovo ulje pomaže i da vam nokti brže rastu.

"Zbog toga što je bogato vitaminom E, hrani nokte i ubrzava njihv rast. Držite prste potopljene u maslinovom ulju jednom nedeljno oko 20 minuta i ubrzo ćete primetiti rezultate", tvrdi Rusak.

Hidratacija kože

Ako vam je koža na šakama mnogo suva ili ispucala, nanesite na suvu kožu jednu kašičicu maslinovog ulja, savetuje Nakla. Zatim umotajte šake u samolepljivu foliju, kako bi koža bolje upila.

"Na ovaj način ulje najbolje dolazi do kože, hrani je polifenolima i antioksidantima koji je obnavljaju", objašnjava dermatolog.

Najbolje je da ulje nanesete uveče, umotate ruke u foliju i tako prespavate, jer će koža do ujutru potpuno upiti ulje i biće mnogo, mnogo mekša.

Druga opcija je da u hidratantnu kremu za ruke koju koristite dodate nekoliko kapljica maslinovog ulja i nanesete je na šake.

Ublažavanje iritacije

Ukoliko imate problem sa suvom kožom, osećate svrab ili imate bilo kakvu iritaciju, Rusak savetuje da nanesete malo maslinovog ulja koje će ublažiti simptome.

"Maslinovo ulje ublažava iritaciju, zahvaljujući sastojku koji se zove oleokantal", objašnjava Rusak.

Ako je veća površina kože iritirana, možete da dodate malo maslinovog ulja u toplu kupku.

Usporavanje starenja

Ovo ulje sadrži veoma moćne antioksidante, uključujući i vitamin E i polifenole, koji neutralizuju slobodne radikale koji inače oštećuju kožu i ubrzavaju starenje.

Nanesite maslinovo ulje na lice, ostavite da deluje 15-ak minuta i isperite.

Šminkanje

Kada želite prirodan sjaj, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja u senku za oči ili hajlajter u prahu, predlaže Šafer. "Pazite da ne preterane, nekoliko kapi je dovoljno".

Piling kože

"Kada se tuširate, predlažem da umesto sapuna koristite piling od maslinovog ulja, kako biste kožu pripremili za dan pred vama", savetuje kozmetičarka Elina Fedotova.

Ovo je njen recept: dve kašičice smeđeg šećera, dve kašiciče mlevene kafe, kašičica meda i tri kašičice maslinovog ulja.

Pomešajte sastojke, umasirajte ih u kožu od glave do pete i isperite.

"Nakon toga vam neće trebati ni losion za telo", tvrdi Fedotova, dodajući da ovaj piling ne radite svakodnevno, već jednom do dva puta nedeljno.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.