Za spomenik Džoniju Vajsmileru

Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za spomenik Džoniju Vajsmileru

Međa -- Inicijativa za spomenik filmskom glumcu Džoniju Vajsmileru pokrenuta u selu Međa kod granice sa Rumunijom.

Iako postoje različiti podaci gde je on rođen u Banatu, da li u u Rumuniji, predgrađu Temišvara, tadašnjem mestu Frajdorf, u Austrougarskoj, ili u Mađi na današnjoj granici s Rumunijom, meštani Međe navode da je Vajsmiler rođen 1904. godine u Međi.

S roditeljima je u najranijem detinjstvu emigrirao u SAD, gde je prvo napravio sportski uspeh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao vrhunski plivač, a zatim i kao filmski glumac, u filmovima o Tarzanu.

"Već dugo razgovaramo o tome, ali detalji gradnje spomenika Džoniju Vajsmileru biće dogovoreni tokom vikenda", rekao je Kosnić istakavši da je u osnovi ove inicijative samo želja da se značajan detalj iz istorije sela ne prepusti zaboravu.

Kuća Vajsmilerovih još postoji, a njen sadašnji vlasnik je potomkinja te porodice Tereza Stojanović, koja se do udaje prezivala Vajsmiler. Tereza živi u Beogradu, a u kuću Vajsmilerovih u Međi dolazi povremeno.

Na mesnom groblju sahranjeno je nekoliko bliskih rođaka Džonija Vajsmilera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.