Za profesora nema nikakvog posla

Izvor: Glas javnosti, 20.Avg.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za profesora nema nikakvog posla

KURŠUMLIJA- Ilija Vukojičić (38) iz Kuršumlije, iako je završio Filozofski fakultet - odsek Opšta sociologija sa prosekom 8.80, nikako ne može da nađe posao i bukvalno gladuje. Iako se više desetina puta javljao na razne konkurse za njega nikada nije bilo mesta, a nisu ga primili ni na „kazan“, jer ni za jedan besplatan obrok nije imao pravo.

Apel za posao

Ilija Vukojičić moli poslodavce iz bilo kog mesta u Srbiji ili inostranstva da mu daju posao u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ili srodnoj struci kako bi mogao da vodi dostojanstven život. Istovremeno, traži i ozbiljnu žensku osobu koja bi mu pomogla da ponovo oseti toplinu doma. On živi sam u stanu koji je nasledio od oca.

Prodaje šibice, kese, baterije

Ilija je sin poznatog kuršumlijskog profesora srpskog jezika i književnosti Miloja Vukojičića i većina građana ga poznaje kao prodavca raznih sitnica ispred ulaza na zelenu pijacu. Međutim, većina ne zna da je završio fakultet sa prosekom skoro devet, iako je posle smrti roditelja ostao bez ikakvih sredstava za školovanje.

- Moj otac je umro 1993. godine, a majka četiri meseca kasnije. Bilo je to vreme nezabeležene hiperinflacije i ja sam morao da prekinem studije. Jedno vreme sam se izdržavao prodajom pokretnih i nepokretnih stvari koje sam nasledio od roditelja, a od 1995. godine, na maloj tezgici ispred pijace, prodajem upaljače, šibice, kese, baterije i druge sitnice - iznosi svoju neverovatnu priču Ilija.

Iako je još tada kucao na razna vrata moleći za bilo kakav posao, Ilija nije naišao na razumevanje, pa je odlučio da završi fakultet nadajući se da će mu diploma pomoći da dođe do posla. U jesen 1999. godine prodao je jedinu nasleđenu njivu u rodnom selu svoga oca i nastavio školovanje, koje je okončao 2001. godine sa prosekom 8.80, i dobio diplomu profesora sociologije.

Odbijen i za javne radove

Pošto ni sa diplomom o završenom fakultetu nije mogao da nađe posao, iako se obraćao za pomoć svakoj vlasti u Kuršumliji, Ilija je nastavio s „tezgarenjem“ na pijaci i bio konstantno proganjan i kažnjavan od svih mogućih inspekcija.

-Često se dešava da u toku dana prodam samo jedan upaljač i nije me sramota da kažem da tada gladujem. Zbog nekih tridesetak ari utrine nemam prava ni na socijalnu pomoć, zdravstveno osiguranje, a nisu me primili ni na narodni kazan u organizaciji Crvenog krsta- priča svoju tužnu priču Ilija.

Iako je, kako kaže, dvadesetak puta tražio razgovor sa čelnicima opštine oni ga čestito nisu ni saslušali, a nekoliko puta je odbijen kada je pismeno tražio jednokratnu pomoć. Ono što je Iliju posebno zabolelo je što nije dobio posao na javnim radovima iako se uredno prijavio Nacionalnoj službi za zapošljavanje na čijoj se evidenciji nalazi više godina.

-Vaš list je pisao o tome ko je u Kuršumliji dobio posao na javnim radovima. Ne mogu da verujem da ovoj opštini nisu potrebni fakultetski obrazovani ljudi. Ja nikada ne mogu da dobijem posao jer se pojedina radna mesta kupuju za velike pare, a u konkurse veruju samo budale- kaže rezignirano Ilija.

Osim što nema dovoljno sredstava za život, Iliju muči još jedan, za njega nerešiv problem. Naime, ostao je bez većine zuba, a proteza košta 20.000 dinara. Pošto se uglavnom hrani samo hlebom, nedostatak zuba mu otežava ishranu, tom još uvek jeftinom životnom namirnicom.

Ako ste humani list , imate moj mail pa mi posaljite Ilijinu adresu da mu pomognemo!

Ilijin broj telefona je 027 383 694. Zvati posle 16 sati

Eh, da je ovo jedini slučaj! Ova zločinačka kamarila na vlasti upravo i radi na razbijanju svega što bi moglo da posluži kao stručni kadar....Kada bi ste zašli u svaki deo Srbije, bojim se da bi bilo malo novinske hartije da opišete jad i čemer i školovanih i neškolovanih ljudi...Danas u sred Beograda slušam jednu ženu kako radi u supermarketu za 17000 dinara. Koliko samo koštaju komunalije i struja za, recimo, četvoročlanu porodicu u jednom dvosobnom stanu - oko 12000 hiljada....Sreća pa imamo ,,savršenog" predsednika koji gradi ,,čvrste veze" sa svetom i premijera kojeg je (pu, gde baš sad) omela kriza da napravi od Srbije bogatu i poštenu zemlju.

Sta se desava ovom covjeku je slika i prilika naseg drustva. Oni bez skole bezobrazno grabe i kradu, a ljudi koji su obrazovani ne mogu da se domognu ni najbanalnijeg posla, nego crkavaju od gladi. Nevidjena nepravda i sramota.

Nadam se da ovaj clanak pomoci Iliji da konacno dobije neki normalan posao. Puno srece, Ilija.

Ja vam trazih adresu ovog jadnika, i sta bi??????????

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.