Za brzi razvod ubuduće kod notara?

Izvor: Mondo, 07.Jul.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za "brzi razvod" ubuduće kod notara?

Ukoliko ta ideja naiđe na odobravanje, notari bi uskoro mogli da razvode građane koji se na to odluče sporazumno. Evo koliko bi to trajalo, koliko bi koštalo i koji su uslovi.

Da li će građani Srbije koji sporazumno odluče da se razvedu uskoro to moći da obave kod notara - još je neizvesno. To je ideja javnih beležnika koji Ministarstvu pravde tek treba zvanično da predlože taj korak, ali to bi zahtevalo i izmenu više zakonskih propisa.

Razvod braka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pored toga što je za sve strane obično bolno iskustvo, za sada u našoj zemlji može da se završi samo pred sudom. Bez obzira na to da li je reč o sporazumu ili tužbi, sudska taksa za razvod trenutno košta nešto više od 5.000 dinara - taksa za inicijalni predlog je 2.660 dinara, a toliko se plaća i za sudsku odluku.

Međutim, stvari se ponekad zakomplikuju, pa se usled tužbi uključe advokati koje takođe treba platiti, a zaključivanje razvoda se "razvlači" i po nekoliko meseci jer parovi ne mogu da dođu na red kod sudskih veća.

Upravo zato je pokrenuta inicijativa da oni parovi kod kojih je situacija "čista", a razvod sporazuman, papire mogu da potpišu kod notara, kako bi se proces ubrzao.

"Brakorazvodni postupci tekli bi na nepromenjeni način, s tim što bi ulogu sudskog veća preuzeli javni beležnici, koji bi se bavili isključivo sporazumnim razvodima brakova. Razvodi u kojima se javljaju bilo kakvi sporovi ostali bi u nadležnosti suda", rekli su za MONDO u Javnobeležničkoj komori Srbije.

To bi, kažu, znatno ubrzalo proces jer notara u Srbiji ima više nego sudskih veća.

"Prebacivanjem tih nadležnosti na javne beležnike sudovi bi bili dodatno rasterećeni, a korist od takve odluke imali bi i građani. Postupak bi mogao da bude završen u kraćem roku nego što je sada slučaj, jer je broj javnih beležnika veći od broja sudskih veća koja se bave ovom materijom. Iskustvo zemalja u kojima je ta nadležnost već u rukama notara, poput Francuske i Rumunije, pokazuje da se sporazumni razvodi uglavnom završavaju u roku od mesec dana".

Supružnici bi i dalje zahtev za razvod podnosili sudu, koji bi onda "čiste" slučajeve dodeljivao javnim beležnicima.

Da pojasnimo šta to konkretno znači kod odlučivanja o pitanju starateljstva nad decom ili kod podele imovine.

"Parovi koji imaju decu morali bi sudu da dostave i sporazum o vršenju roditeljskog prava, u kojem je postignut dogovor o adresi na kojoj će dete/deca živeti, o izdržavanju, viđanju sa roditeljima. Ako sud i Centar za socijalni rad procene da je takav sporazum u skladu sa interesima deteta, onda bi slučaj mogao da bude dodeljen javnom beležniku", kažu u Javnobeležničkoj komori.

Kada je reč o deljenju zajedničke imovine, postupak je sličan - supružnici će morati da dostave sporazum o deobi zajedničke imovine.

S obzirom na to da je sve tek u formi ideje, ne zna se ni koliko bi ovaj "brzi" razvod koštao, ali prema nekim procenama ne bi trebalo da bude skuplji u odnosu na razvod pred sudom.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.