Izvor: Luftika.rs, 21.Feb.2024, 14:34

Za Đedović Handanović litijum je “dar od Boga” zbog kog Srbija “leži na milijardama”

Rezerve litijuma koje Srbija ima u dolini Jadra ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović opisala je kao “dar od boga” i rekla da “ležimo na milijardama”.
Ministarka je istakla da treba sagledati sve rizike i sve dobre strane koje projekat nosi i “da onda donosimo odgovorne odluke”, ali da je to posao za buduću vladu.
Đedović Handanović je za RTS, odgovarajući na pitanje da li rudarenje litijuma “uzima neke naše druge darove od boga – šume, poljoprivredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zemljište, vodu, vazduh”, rekla da je Srbija zemlja bogata mineralnim sirovinama i rudama, što se odnosi na litijum, borat, kobalt, nikl, zlato, srebro, ugalj, koji su takođe strateške sirovine.
– Mi te sirovine treba da ekspolatišemo na najodrživiji mogući način – rekla je Đedović Handanović.
Na pitanje šta je sa stopiranim projektom “Jadar” i kakve se promene još očekuju u pogledu energetike, ona je istakla da eksploatacija sirovina “donosi, pre svega ekonomske koristi” i povećava bruto domaći proizvod, plate, penzije i omogućava punjenje budžeta.
– To je tako i za energetski sektor, koji moramo da razvijemo, koji moramo da unapređujemo. Znači da moramo jednostavno da imamo u vidu koje su to prednosti i kako da se nosimo sa rizicima koje ti rudarski projekti nose sa sobom – rekla je ministarka energetike.
Tvrdeći da vlast radi “na odgovoran način” i donosi odluke “na osnovu, pre svega, dokumentacije”, koja je razvijena i prošla javni uvid, “iza koje mogu da stoje i stručnjaci i pre svega kompanije koje razvijaju određene projekte”, ona je rekla kako investitori “treba da dokažu i pokažu koje se tehnologije koriste, da li su one najmodernije”.
– Imamo pravo da tražimo primenjivanje najviših rudarskih standarda, koji se svake godine povećavaju, pre svega u razvijenim zemljama – rekla je Đedović Handanović.
Ministarka Đedović stala na ludi kamen, udala se za kompozitora Handanovića
Izvor: 021, FoNet, RTS

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.