ŽIVOT BEZ BOLA

Izvor: Kurir, 12.Apr.2011, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIVOT BEZ BOLA

Rana dijagnoza je izuzetno važna za lečenje reumatskog artritisa! Da li se u poslednje vreme često držite za zglobove ili krsta, a bol je nepodnošljiv toliko da vam onemogućava normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti? Ako

Rana dijagnoza je izuzetno važna za lečenje reumatskog artritisa!

Da li se u poslednje vreme često držite za zglobove ili krsta, a bol je nepodnošljiv toliko da vam onemogućava normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti? Ako imate ovakve >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << probleme, donosimo vam nekoliko korisnih saveta o tome kako da olakšate bolove.

*Šta je artritis

Artritis je upala zglobova. Najčešća vrsta je osteoartritis, koji uzrokuju promene na pojedinim zglobovima, zatim tu je i reumatoidni artritis, koji je sistemska bolest vezivnog tkiva.

Prva vrsta nastaje zbog propadanja hrskavice zgloba, pa krajevi zgloba ostaju nezaštićeni i dodiruju se. Prilikom pokreta dolazi do trenja nezaštićenih krajeva kostiju, što može dovesti do njihovog zadebljanja, ali i nastanka koštanih izbočina, a samo trenje izaziva nepodnošljivi bol.

*Kad se javlja

Artritis pogađa ljude svih životnih dobi, ali najčešće srednju i stariju. Žene su češća meta od muškaraca. Propadanje hrskavice može biti uzrokovano nekom ranijom povredom, bolešću, ali i nasleđem, tako da je velika neistina da je artritis bolest starenja.

* Kako ublažiti bol

Kad je reč o artritisu, promene koje se javljaju na zglobovima su trajne i ne mogu se izlečiti, ali se bolovi mogu ublažiti pravilnom ishranom i malim promenama životnih navika, vežbanjem i uzimanjem adekvatnih lekova. Cilj je smanjiti bol i pojačati pokretljivost zglobova. I pravilnom ishranom smanjićete nagomilavanje suvišnih kilograma i nepotrebno opterećenje na zglobovima.

Kako biste mogli normalno obavljati svakodnevne poslove, potrebno je da napravite izmene u životnim navikama:

* teške predmete podižite iz čučnja

* izbegavajte podizanje tereta iznad visine ramena

* rasporedite teret ravnomerno, na obe ruke

* ako posao obavljate sedeći, prošetajte se na svakih sat vremena

* ako morate da stojite na jednom mestu, prebacujte teret ravnomerno s jedne na drugu nogu

* hodajte uspravno i nosite udobnu obuću.

*Vežbajte

Vežbanjem ćete ojačati mišić koji okružuje zahvaćeni zglob, a sprečićete i pojavu ukočenosti. Nakon detaljnog pregleda i rendgenskog snimka, lekar će preporučiti određenu fizikalnu terapiju, koja će se sprovoditi pod nadzorom u zdravstvenim ustanovama. Nakon fizikalne terapije, stručnjak će vas posavetovati da vežbe nastavite i kod kuće.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.