Vruće vam je? Evo šta treba da radite

Izvor: 24sata, 10.Avg.2014, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruće vam je? Evo šta treba da radite

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh ulaziti u kuću, a ugrejani izlaziti.

Ipak, u "pasjim vrućinama" bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći da se hladni vazduh bolje rasprši.

Ako nemate klimu - >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << improvizujte je tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu pa je leti bolje da ih skroz isključite. Tako ćete izbeći nepotrebno grejanje prostora, ali uštedeti na

računima za struju.

Tokom vrućina nemojte bespotrebno zagrejavati vazduh paljenjem svetla u stanu, a izbegavajte da koristite i rernu. Uživajte u svežem voću i povrću i sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C. Za zamračivanje će bolje od roletni ili zavesa poslužiti i beli "venecijaneri" - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu.

Veliki grejači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamijenite štedljivim - kod klasične se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanene čaršave koje su dvostruko hladniji od pamučnih. Možete da pokušate da premestite dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vruće vam je? Evo šta treba da radite

Izvor: Dzungla.org, 10.Avg.2014

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh ulaziti u kuću, a ugrejani izlaziti. Ipak, u „pasjim vrućinama“ bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti. Noću otvorite...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.