Vratili se u Srećkograd

Izvor: Glas javnosti, 17.Sep.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratili se u Srećkograd

Možda će jednog dana, kada sazri i srpski narod i država, supružnici Miodrag Mikulić i Gordana Kangrga Mikulić sloviti kao preteča otelovljenja srpskog sna. Američki san su već dosegli, ali posle nesvakidašnjeg uspeha odlučili su da se vrate među svoje.

Selo genijalaca

Gordana je iz Poduma, mesta blizu Teslinih Smiljana. Desetak kuća Kangrga, a dvadesetak poznatih filozofa, doktora i umetnika. Jovan Kangrga je pre sto godina izdao prvi nemačko-srpski rečnik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Rođeni Gordanin stric, Hadži Nedeljko Kangrga, bio je patrijarhov doktor.

- Ne samo njegov, lečio je brojno sveštenstvo. Bio je istinski hrišćanin, deset hiljada ljudi mu je bilo na sahrani, ceo arhijerejski Sabor. Justin Popović nazivao ga je bratom i večnim sabratom. Krležina supruga Bela je Kangrga, naša loza. Istina, ni Miodragovi nisu ‘repa bez korena’. Između ostalih, jedan iz loze Mikulića, Mile, ostao je upamćen po velikom podvigu - kao pilot, visoki oficir američke vojske, uspeo je da preleti deo ruske teritorije - kaže Gordana.

Ponosni na „fantom“

Bračni par Mikulić posebno su ponosni na svoj uređaj „fantom“. Funkcioniše tako što hirurg u ruci drži uređaj i virtuelno, gledajući na monitoru ljudski mozak, povlači sve poteze. Ovi potezi se putem sistema prenose u operacionu salu u kojoj je u toku operacija pacijenta. Mikulići su uspeli da vremenska razlika između dva poteza, realnog i virtualnog, bude svega pedeset mikrosekundi, dok je mogućnost greške isključena, a proces može da se zaustavi.

- Ovaj uređaj je izuzetno skup i omogućava da se operacija obavlja bez prisustva hirurga. Čak i više, hirurg za kompjuterom može biti na jednoj strani grada, a pacijent na drugoj. Zasada se ovaj uređaj koristi samo u Japanu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.