Izvor: B92, 08.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamini ne smanjuju rizik za srce

Boston -- Najnovija saznanja ukazuju na to da ni vitamini C i D ne smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja, srčanog infarkta i moždanog udara, kao što se verovalo.

Jedna druga studija rađena među Japancima obolelim od šećerne bolesti nije potvrdila da uzimanje malih doza aspirina može da predupredi bolesti srca i krvnih sudova.

Klinička studija ispitivala je 14.641 lekara prosečne starosti 64 godine koji su redovno uzimali ili vitamin C ili vitamin E >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili praznu pilulu, odnosno placebo (prazna pilula koja ne sadrži nikakve aktivne sastojke) u toku osam godina.

Oni koji su uzimali vitamine nisu pokazali nikakvu razliku u nastanku srčanih oboljenja u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Naučnici s Harvardskog medicinskog fakulteta, gde je klinička studija izvedena, smatraju da ljudi treba da se usmere na zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje rizičnih faktora, kao što je masna hrana, kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Klinička studija s Kalifornijskog univerziteta potvrdila je da uzimanje pilula vitamina D povećava stvaranje zaštitne supstance koja se normalno nalazi u koži i koja može da spreči kožne infekcije, uključujući i ekcem.

Naučnici su utvrdili da redovno korišćenje pilula vitamina D koriguje defekt imunog sistema odgovornog za nastanak ekcema koji se javlja kod 10 do 20 odsto dece i 1 do 3 odsto odraslih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.