Izvor: Luftika.rs, 20.Avg.2023, 12:05

Veštačka inteligencija sastavila top-listu srpskih specijaliteta, jedna stavka posebno upada u oči

Srpska kuhinja je poznata po mrsnim i ukusnim jelima, koja često sadrže kombinaciju mesa i povrća. Novinari portala N1 pitali su veštačku inteligenciju da napravi listu najukusnijih jela iz Srbije i evo njenog odabira.
Ćevapi: Napravljeni su od mlevenog mesa, koje je sačinjeno od mešavine svinjskog, junećeg i ponekad jagnjećeg mesa. Često se služe uz somun, seckani luk i začin na bazi crvene paprike koji se zove ajvar. Pljeskavica: Slično pljeskavici za hamburger, pljeskavica >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se pravi od mlevenog mesa na žaru, često od mešavine govedine i svinjetine. Obično se služi u lepinji sa raznim prelivima i začinima. Sarma: Jelo od kiselog kupusa punjenog mešavinom mlevenog mesa (obično svinjskog ili mešavine svinjskog i junećeg mesa) i pirinča, začinjenog začinskim biljem. Gibanica: Ovo je tradicionalno srpsko pecivo koje se pravi od slojeva tankog testa i raznih nadeva poput sira, jaja, ponekad i spanaća. Peče se do zlatne boje i ukusna je kako za doručak, tako i za večeru. Ajvar: Iako nije glavno jelo, ajvar je popularan srpski začin koji se pravi od crvene paprike, patlidžana, belog luka i ulja. Ima bogat, dimljeni ukus i često se konzumira uz hleb, meso ili kao namaz. Kajmak: Kremasti mlečni proizvod koji se često upoređuje sa kremastom pavlakom ili bogatijom verzijom pavlake. Obično se maže na hleb ili služi kao prilog. Punjene paprike: Ovo su paprike punjene mešavinom mlevenog mesa i pirinča, često kuvane u sosu na bazi paradajza. Prebranac: Jelo od belog pasulja kuvanog sa lukom, crvenom paprikom, ponekad i dimljenim mesom. Odličan je i ukusan, često se služi kao prilog. Rakija: Iako nije hrana, rakija je tradicionalno srpsko piće napravljeno od voća, najčešće šljiva. To je jako alkoholno piće koje se često konzuira kao aperitiv ili digestiv. Burek: Dok se burek može naći u raznim zemljama Balkana, popularan je i u Srbiji. To je pecivo punjeno mlevenim mesom, sirom ili drugim nadevima, obično umotano u tanke slojeve testa. Neke će nasmejati to što je veštačka inteligencija procenila da na ovu listu treba uključiti i rakiju, kao omiljeni specijalitet po kojem se Srbi poznaju, čak i ako uopšte ne spada u prehrambene namirnice.
Da li biste dodali na ovu listu još neko srpsko tradicionalno jelo?
Izvor: N1
Ovako veštačka inteligencija vidi tradicionalnu srpsku porodicu, rezultat je fascinantan (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Veštačka inteligencija odabrala 10 najboljih domaćih pesama svih vremena

Izvor: Luftika.rs, 21.Avg.2023, 08:53

N1 je pitao veštačku inteligenciju da napravi listu najboljih domaćih pesama svih vremena. Sastavila je listu od 10 pesama, ali kaže da je „izbor subjektivan i može se razlikovati od osobe do osobe“.. „Međutim, evo nekoliko pesama koje su imale velik uticaj na muzičku scenu u Srbiji“,...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.