Vekovi na - kilo

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekovi na - kilo

Velika je tragalačka strast ljubitelja starina. Oni bi, kako kažu, na kraj sveta otišli samo da bi se dokopali nekog vrednog predmeta. Ipak, retko ko od njih „eksponate“ traži i nalazi na otpadu kao Kraljevčanin Milovan Milovanović.

Na kolekciji umetničkih i raritetnih predmeta koje poseduje, Milovanoviću bi pozavideli i ugledni prestonički starinari. Za nekim „eksponatima“ mnogi od njih često i godinama tragaju. Milovanović je, inače, vlasnik „Bakar plusa“, najvećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << preduzeća za promet sekundarnim sirovinama i metalnog otpada u gradu, a celu kolekciju oformio je od onoga što su Kraljevčani ovde prodali - na kilo.

- Kada je svojevremeno jedan naš sugrađanin doneo nekoliko džakova u kojima je bilo oko 150 kilograma mesinga i bakra, nismo ni slutili šta će se pojaviti kada ih otvorimo: bakarne kadionice stare više od 100 godina, teški pehari za pivo, bogato ukrašeni tanjiri, čiraci, čaše, samo su deo vredne kolekcije koja je umalo pretopljena - priseća se Milovanović.

- To nije usamljen slučaj - nastavlja Milovanović - da ne poverujete šta sve ljudi bacaju. Desilo nam se da, recimo, u gomili gvožđurije nađemo kompletan escajg za 12 osoba od čistog srebra - kašike, viljuške, noževe, kašičice - sve u sjajnom stanju. Pa šest, takođe srebrnih, pehara vrhunske izrade...

Milovanović nam je pokazao tri izuzetna predmeta od mesinga za koje istoričari umetnosti pretpostavljaju da se radi o luksuznim fišeklijama napravljenim u Grčkoj u 19. veku.

Bogato urađeni teški mesingani luster, nastao najverovatnije na razmeđi dva svetska rata, koji bi u rukama veštog restauratora za nekoliko dana mogao da dostigne i vrednost od nekoliko stotina evra, završio je na velikoj gomili plemenitih metala koji će biti pretopljeni..

- Ne završavaju samo ovako retki i lepi predmeti na otpadu. Nedavno je jedan Kraljevčanin ovde doterao „opel“ ili „ford“, koji je imao urednu registraciju, parkirao ga na velikoj vagi i pitao koliko dajemo za kilogram - priča Milovanović.

Mnogi Kraljevčani posećuju veliki otpad. Gospodin Bora Špagović je redovni posetilac. Ovaj stari zanatlija bar jednom nedeljno je na placu „Bakar plusa“.

- Nije vrednost samo u tim predmetima već i u ovome - kaže gospodin Bora, pokazujući nam komad metala za koji nam je objasnio da će biti ugrađen u uređaj koji će biti napravljen u njegovoj radionici. Gospodin Bora, inače, ima 84 godine, dve decenije je u penziji, ali i dalje, kako kaže, ne može bez posla.

- Jedan penzionisani oficir dolazi svakoga dana i traži delove za bicikle. Pričao nam je da ima pun podrum neobičnih modela. Skoro svaki dan je tu, kupi delova za 200-300 dinara, a bicikle ne prodaje. Kaže da uživa u pravljenju, to ga opušta - ispričali su nam radnici „Bakar plusa“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.