Važan korak do savršenog osmeha

Izvor: Story, 09.Maj.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važan korak do savršenog osmeha

Bez obzira na to da li rasporedom zuba nismo zadovoljni zbog naslednog ili stečenog faktora, rešenje je moguće.

Foto: Vladimir Šporčić, Profimedia

O ortodonciji, oblasti stomatologije koja se bavi ispravljanjem njihovog poremećenog rasta, položaja i okolnih struktura, govori naša stručna saradnica

 

Piše: Dr Marija Vuković Stevanov,

          doktor stomatologije

Kada je reč o ortodonciji, pacijenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << se dele u dve kategorije: odrasli i deca. Odrasli mogu da se podvrgnu ortodontskom tremanu iz estetskih razloga ili kao način preprotetske pripreme zuba. Gornja starosna granica za nošenje ortodontskog aparata ne postoji, a deca mogu da se jave ortodontu već od šeste godine kada niknu prvi stalni zubi.

Dijagnoza malokluzije (poremećen položaj i raspored zuba i vilica) donosi se na osnovu kliničkog pregleda i profilnog i ortopantomografskog snimka, a posle analize pravi se plan ortodontske terapije.

Ortodontski tretman, u zavisnosti od uzrasta i rasporeda zuba i okolnih struktura, može se izvesti mobilnim aparatom koji se stavlja i skida po savetu ortodonta ili fiksnim aparatom koji se ne može sam skinuti.

KO NOSI MOBILNI, A KO FIKSNI APARAT?

Mobilni aparat koristi se uglavnom kod dece kada se u određenom trenutku razvoja deluje na koštane strukture i vilice se šire ili kada se nepravilan položaj zuba dovodi u pravilan. Kod njih je bitno vreme nošenja koje određuje ortodont, a ne nose se tokom jela i fizičkih aktivnosti.

Fiksni aparat sastoji se iz bravica (breketi), prstenova, lukova i gumica. Bravice, koje se postavljaju lepljenjem na zub ne uzrokujući oštećenje zuba, mogu biti: konvencionalne, estetske, samoligirajuće i tako dalje, a vrstu određuje ortodont prema anomaliji koja treba da se ispravi. Idealno vreme da se postave jeste kada dete ima sve stalne zube, obično posle 13. godine.

ŠTA ISPRAVLJA ZUBE?

Lukovi su izvor sile potrebne za pomeranje zuba i umeću se između bravica. Spregom lukova i bravica i dodatkom odgovarajućih ligatura dolazi do postavljanja zuba u željeni položaj.

Dužina trajanja ortodontskog tretmana fiksnim aparatom varira od jedne do dve godine, u zavisnosti od vrste anomalije. Nakon završetka tretmana i postizanja željenog rasporeda zuba i okolnih struktura može se uraditi tretman beljenja koji ne oštećuje zube i time osmeh učiniti savršenim.

PONAŠANJE NAKON INTERVENCIJE

Kod postavke fiksnog aparata može se javiti blagi bol koji se razvija nekoliko sati posle postavke i spontano nestaje. Bitno je da se hrana isitni na manje zalogaje i da se izbegavaju semenke i lepljive stvari (karamele, lizalice) koje se zadržavaju na zubima i breketima. Oralna higijena mora biti prilagođena novonastaloj situaciji, što podrazumeva češće i temeljnije pranje zuba i upotrebu ortodontskih četkica, konca i rastvora za ispiranje usta.

UZROCI MALOKLUZIJA

 Nepravilan položaj zuba kada su odnosi vilica dobri.Poremećaji vilica u veličini (kraća, uža, duža, šira) ili položaju (previše postavljena napred ili pozadi u odnosu na bazu lobanje).Kombinovan nepravilan položaj zuba i vilica.Poremećaji mogu biti nasledni ili stečeni usled uticaja spoljašnjih faktora (sisanje prsta i nepravilno žvakanje).Posledica loše postave zuba jeste nedovoljno samočišćenje, što dovodi do stvaranja dentalnog plaka, a za posledicu ima karijes i parodontopatiju. Posledica loše postavljenih vilica jeste preopterećenost potpornog aparata nekih zuba dok drugi nemaju fiziološku stimulaciju, što vodi u traumatski zagrižaj, tegoba kod funkcija donjeviličnog zgloba, disfunkciju mišića glave i vrata.Cilj ortodontskog tretmana jeste uspostavljanje kontakta susednih zuba u jednoj tački i kontakta suprotnih vilica kako bi se zubi uklopili po principu ključ-brava.

Sindi Kraford je bila uzoran pacijent

Prirodnu lepotu kojom je obdarena, manekenka Sindi Kraford od ranog detinjstva umela je da neguje. Kada su počeli da joj rastu stalni zubi, bilo je jasno kako će njihov nepravilan raspored uticati na njen kompletan fizički izgled.

Međutim, pošto je redovno odlazila na stomatološke preglede i nosila fiksnu protezu, uspela je da dođe do osmeha koji je kasnije doprineo njenoj svetskoj slavi.

Priredila: Jasmina Antonijević Milošević 

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.