Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan menja stav zbog roditelja?

Vatikan -- Vatikan razmatra promenu stava prema kojoj nekrštena deca posle smrti odlaze u čistilište.

Ako papa usvoji taj predlog, pojam čistilišta više ne bi plašio roditelje čija deca umru pre krštenja. Katolički stručnjaci savetuju papi Benediktu XVI da promeni koncept čistilišta, ustanovljen u srednjem veku kao odgovor na teološko pitanje kuda idu duše beba koje se nisu očistile od izvornog greha.

Pošto su bebe isuviše mlade da bi bilo šta zgrešile, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjaci sada predlažu da papa promeni pojam stanja između raja i pakla i da bude usvojeno načelo da njihove duše ipak odlaze direktno u raj. Crkva je navodno zabrinuta zbog roditelja koji se, osim sa očajem zbog smrti deteta, moraju boriti i s činjenicom da njihova beba odlazi u čistilište, mesto između raja i pakla.

Teorija o čistilištu kao odredištu duša nekrštenih beba može biti promenjena samo ako novo tumačenje prihvati Međunarodna crkvena teološka komisija, koja sastanke održava jednom godišnje, ali je poznato da je presudna reč pape.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.