Vaši spermatozoidi su u opasnosti!

Izvor: Mondo, 25.Jun.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaši spermatozoidi su u opasnosti!

Evo na šta treba da obratite pažnju.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Globalno, oko 15 odsto parova ima probleme sa zatrudnjivanjem, a otprilike polovina njih u takvoj je situaciji zbog lošeg spermograma. Dodatan razlog za zabrinutost je i to što neplodnost pogađa sve mlađe muškarce.

Hemikalije o kojima i ne razmišljamo vrebaju na svakom koraku i, između ostalog, ugrožavaju i kvalitet spermograma. Naučnici i lekari koji se bave reproduktivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << problemima kažu da na kvalitet spermatozoida najviše utiču hemikalije iz plastike, ali kreme za zaštitu od sunca, zavese za tuš, materijali od kojih se izrađuju komandne table automobila...

Alarmantna statistika kaže da svega jedan od četvorice muškaraca u reproduktivnom dobu stvara spermatozoide dobrog kvaliteta, a prosečna zapremina ejakulata je od '40. godina prošlog veka opala za 25 odsto.

Pogubni su, ispostavilo se, ftalati, jedinjenja koja se nalaze u plastici, mogu da se udahnu, pojedu ili progutaju, ili unesu preko kože trudnice, a zatim inhibiraju proizvodnju testosterona kod fetusa dečaka, što za posledicu ima manji broj spermatozoida kasnije u životu.

Loš kvalitet sperme u vezi je i sa perfluoro hemikalijama (PFC), kojima se recimo teflonsko posuđe čini "nelepljivim", impregnira nepromočiva obuća i odeća, a čest su sastojak i krema za zaštitu od sunca... Organizam PFC apsorbuje kroz hranu, kožu ili udisanjem isparenja pregrejanih posuda na primer.

Nils Jogensen, konsultant odeljenja za reproduktivno zdravlje bolnice Rigshospitalet u Kopenhagenu, sproveo je istraživanje na ovu temu i kaže da su rezultati razlog za ozbiljnu zabrinutost.

"Savremeni način života izlaže nas bezbrojnim hemikalijama, a za neke još i ne znamo koliko su štetne. Okruženje je postalo - toksično", kaže Jorgensen.

On je tokom 15 godina pratio zdravstveno stanje gotovo 5.000 muškaraca, koji su na početku istraživanja imali u proseku 19 godina. Vrlo loš spermogram, takav da će im za zasnivanje porodice biti potrebna medicinska pomoć imalo je 15 odsto njih. A još 27 odsto ispitanika će se načekati do trenutka kad će konačno dobiti dete. Dobar kvalitet spermatozoida imalo je svega 25 odsto ispitanika.

Ali, Jorgnesen podseća da su granične vrednosti "normalnog" spermograma znatno snižene u poslednjih dvadesetak godina

Šta možete da uradite?

Jorgensen kaže da bi trebalo bar da pokušamo da hemiju, uključujući i kozmetičke proizvode, koristimo što manje: "Naravno da treba da se štitimo od sunca, ali to je moguće postići i odgovarajućom garderobom i razumnim planiranjem aktivnosti u zavisnosti od vremenskih prilika, a ne isključivo nanošenjem krema za zaštitu od sunca."

"Ako želite da primenite neku vrstu predostrožnosti, mislim da bi trebalo bar da pokušate da izbegnete one štetne uticaje koje možete da izbegnete. Ako bi trebalo da posavetujem nekog člana svoje porodice, rekao bih mu 'nemoj to da koristiš'", kaže Jorgensen.

Ok, u današnje vreme teško da možete da živite zdravo, ali uradite ono što je do vas. Preživećete i bez teflonskog tiganja, sigurni smo.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.