Izvor: Mondo, 27.Avg.2018, 10:28

VTO: Evo ko može da bude donor jajnih ćelija

VTO: Evo ko može da bude donor jajnih ćelija

Već znate da je predviđeno otvaranje Banke doniranih reproduktivnih ćelija u Srbiji, a evo ko će moći da bude donor i kakve će testove morati da prođe.

U Srbiji se više od 300.000parova ili 600.000 ljudi bori sa problemom neplodnosti, a borba sa sterilitetom može biti duga i iscrpljujuća. Mnogima je jedino rešenje da dobiju decu - vantelesna oplodnja. Banka doniranih reproduktivnih ćelija, koja bi do kraja godine trebalo da bude formirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u zemlji, ovim ljudima će dati novu nadu da napokon postanu roditelji!

I ne samo to - osnivanje banke jajnih ćelija daje šansu i onim ženama koje nemaju partnera ili sopstvene reproduktivne ćelije da dobiju bebu. To, praktično, znači da će veliki broj parova, koji je do sada morao da ide u inostranstvo u banke doniranih ćelija, sada moći da ih dobije u Srbiji, i to o trošku države! Iako je Zakon o biomedicinski potpomognutom oplođenju, koji reguliše ovu oblast, već donet, za njegovu primenu potrebno je podzakonskim aktima utvrditi tehničke uslove pod kojim će to biti izbodljivo, a njihovo donošenje je u pripremi.

LEPA VEST: Nova pomoć za vantelesnu oplodnju!

Profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Srbije, kaže za "Kurir" da GAK Višegradska još pre nekoliko godina predviđen kao mesto banke darovanih reproduktivnih ćelija.

Kakve testove prolaze donori

Donori jajnih ćelija prolaze testove na HIV infekciju, simptomatski i asimptomatski oblik B i C hepatitisa, humani T-limfotropni virus, citomegalovirus, sifilis, gonoreju, hlamidiju, mikroplazmu i ureaplazmu, hemofiliju i druge poremećaje koagulacije krvi, skrining na cističnu fibrozu, a u odnosu na istoriju bolesti, anamnezu i na genetsku procenu i na određene tropske bolesti.

"Osnivanje banke reproduktivnih ćelija prilično je velika infesticija, više od dva miliona evra, a ovakvu banku nemaju ni mnoge zemlje u okruženju, od kojih su neke i članice Evropske unije. Ovim je omogućeno da građani Srbije mogu biti nesebični davaoci i primaoci poklonjenih reproduktivnih ćelija. Osnivanjem ovakve banke parovi će moći da ostvare svoje potomstvo - ukoliko jedno od njih ili čak oboje nemaju adekvatne ćelije ili tkiva kojima je moguće ostvariti trudnoću, moći će da dobiju poklonjene iz ove banke, ili čak embrione", objašnjava Stefanović.

On dodaje da bi darodavci embriona bili parovi koji svoje embrione ne žele više da čuvaju za vlastitu oplodnju, ali im je žao da budu uništeni.

"Naravno, donatori će biti anonimni za one kojima daju ćelije ili embrione, a moraće da prođu i standardne testove na bolesti. Predviđena je i mogućnost uvoza i izvoza darovanih reproduktivnih ćelija. Dakle, ukoliko u domaćoj banci ne postoji dovoljan broj ili određeni profil darovanih ćelija, moći će da se uradi postupak sa uvezenim darovanim ćelijama u bilo kom centru za BMPO", naglašava Stefanović.

I druga beba iz vantelesne o trošku države!

Prema sadašnjem predlogu, kako ističe Stefanović, nije predviđeno plaćanje donatorima, izuzev za tehničke stvari.

"Takođe, donirane jajne ćelije ne bi trebalo da se naplaćuju parovima, već da idu o trošku RFZO. Ovo je vrlo kompleksna oblast i mnogi detalji se još uvek usaglašavaju podzakonskim aktima, ali se nadamo da će ova banka početi da radi uskoro, do kraja godine", zaključuje on.

Nastavak na Mondo...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.