(VIDEO) BEBA LONČAR OTVARA SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

Izvor: Kurir, 26.Jun.2010, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) BEBA LONČAR OTVARA SOPOTSKI FILMSKI FESTIVAL

BEOGRAD - Beba Lončar, zvezda kultnog filma "Ljubav i moda", otvoriće Filmski festival u Sopotu 2. jula (20.30) u Centru za kulturu Sopot. Pod sloganom "Ljubav je u modi" 39. SOFEST obeležiće jubilej 50 godina od kako je pomenuti film osvojio publiku širom bivše Jugoslavije.

Ostvarenje u kome je Lončarova bila glavna glumica, a koji je režirao Ljubomir Radičević za samo nekoliko meseci te 1960. od Vardara pa do Triglava, nikoga nije ostavio ravnodušnim. U vreme kada su se snimali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uglavnom partizanski filmovi "Ljubav i moda" je izazvao pravu euforiju svojom lakoćom, dopadljivošću i urbanim duhom beogradskog života. Ovaj film nije pretendovao da raspravlja o dramatičnim pitanjima društva, već je na lak način prikazivao bezbrižnu svakodnevicu mladih u Beogradu šezdesetih.

Film "Ljubav i moda" bio je lako filmsko štivo koje je doživelo neverovatan uspeh u bioskopima kod nas, a i šire gde je bio otkupljen - na primer Rusiji. Sve devojke  želele su da liče ili na Brižit Bardo ili na Bebu Lončar. Kostimi koje je Beba nosila bili su pravi hit. O njima se dugo pričalo i po njima su se šile haljine i nosile baletanke i konjski repovi. Posebna čar u filmu bile su "vespe", koje su se tad pojavile u Beogradu.

Film je imao veliki uticaj na svakodnevicu mladih: na matineima (igrankama) muzičari su obavezno svirali pesme iz filma, a naročit hit, a sada već čuveni klasik, bila je pesma "Devojko mala" koju izvodio Đuza Stojiljković.

U filmu se pored Bebe Lončar pojavljuju Dušan Bulajić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Ljuba Didić i drugi. Muziku Darka Kraljića i Bojana Adamiča pevaju Ivo Robić, Gabi Novak, Vlastimir - Đuza Stojiljković, kao i kvartet Predraga Ivanovića.

Premijera digitalizovane kopije filma "Ljubav i moda" biće prikazana na 39. SOFEST-u u utorak, 6. jula, (20 sati) posle Svečane dodele nagrada Festivala.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.