VEŠTINA STARA VEKOVIMA

Izvor: Kurir, 19.Jun.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEŠTINA STARA VEKOVIMA

Da li vam je neko dosad gatao iz dlana? Ne? Niste hteli da date „neku banku“ Romkinji koja je pre nekoliko godina pokušavala da vam „proda maglu“ gledajući u vašu šaku?

Da li vam je neko dosad gatao iz dlana? Ne?

Niste hteli da date „neku banku“ Romkinji koja je pre nekoliko godina pokušavala da vam „proda maglu“ gledajući u vašu šaku?

Dobro, možda i niste pogrešili.

A možda i jeste.

Ko zna.

U svakom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << slučaju, Kurir će vam u narednih nekoliko brojeva doneti pravu malu školu hiromantije. Posle toga možete pogledati u svoje dlanove ili svojim bližnjima „zaviriti u budućnost“. Kako bilo, verujemo da ćete se dobro zabaviti.

E sad, da li znate da je hiromantija, u stvari, jedan od najdrevnijih sistema gledanja u budućnost?

Za vreme srednjeg veka je, zbog uticaja crkve, bila smatrana satanističkom veštinom i vrlo je oštro proterivana, baš kao i astrologija ili bilo koji drugi vid okultizma.

Danas je nešto drugačije: hiromantija je dobila na popularnosti.

Savremene gatare (napominjemo - ne one koje po autobuskim stanicama i parkovima pokušavaju da vas prevare opštom pričom za 100 dinara) sve češće koriste hiromantiju kao metod predskazanja budućnosti, ali, naravno, uz pomoć psihologije! Razmislite malo! Svaki „prorok“ će vas gledati pažljivo, osluškivati i pokušavati da neobavezno izvuče iz vas svaki mogući podatak.

No, da se vratimo našoj maloj školi hiromantije. Onakvoj kakva jeste.

U koji dlan gledati

Da vam je da znate koliko se svađa vodilo oko toga iz kog dlana treba čitati budućnost! Iz levog - zato što pokazuje potencijale, kažu jedni. Desni daje pravu sliku o osobi, tvrde drugi. Dobro. A šta ćemo sa onima koji su levoruki po rođenju?

Ups... Nema odgovora.

Hajde da kažemo da ogromnoj većini ljudi (desnorukima) levu ruku kontroliše desna strana mozga, koja odražava nesvesno, našu unutrašnju osobu, specifičnost i dušu.

Desnu ruku kontroliše leva strana mozga. A leva strana se odnosi na logiku, razum, naše posebnosti koje pokazujemo spoljnom svetu. Ta strana utiče na ličnost kroz društvo, iskustvo, obrazovanje.

Šta preporučujemo?

Pa, da gledate prvo takozvanu dominantnu ruku. Prevedeno na običan jezik - ruku kojom osoba piše, podiže čašu, drži cigaretu... To je ruka koja nosi zapisanu budućnost osobe kojoj gledate u dlan. Druga ruka služi za analizu karaktera. Za nju se veruje da nosi ono što nam je dato rođenjem ili u prošlim životima.

Ništa bez antike

Čitava hiromantija je od samih početaka protkana antičkom mitologijom. Svaki deo dlana i svaki prst povezan je s nekim božanstvom i nosi njegove karakteristike. Recimo, Venerin breg odslikava kakvi ste u ljubavi, koliko pažnje posvećujete estetici. Ne, nismo pogrešili. Venerin breg postoji ne samo kod žena već i na svačijem dlanu. Venerin pojas je linija u obliku polumeseca koja se nalazi bliže prstima nego linija srca i obično ide od mesta između kažiprsta i drugih prstiju do mesta između domalog i malog prsta. Tu su i Jupiterov i Merkurov breg, kao i mnogi drugi „toponimi“ i imena.

Da bi proricanje bilo precizno, hiromant mora da uzme u obzir niz faktora koji su važni za određivanje karaktera i otkrivanje sudbine osobe kojoj se proriče budućnost, kao što su sam oblik i dužina ruke, šake i prstiju. Među elemente koji se ne smeju zanemariti spadaju i oblik noktiju, te, naravno, linije iscrtane na samom dlanu, koje otkrivaju najpodrobnije podatke.

Zoran Vulović

Glavne smernice za gatanje

Linije na dlanu su glavne smernice za proricanje. Postoje tri glavne linije, četiri veće ili važnije linije i pet manjih.

Tri glavne linije nalaze se i na levom i na desnom dlanu:

- linija glave - preseca dlan po sredini, kao dijagonala;

- linija srca - uglavnom paralelna s linijom glave, a nalazi se iznad nje;

- linija života okružuje mesnati deo oko palca.

Početnici, oprez! Same linije nikad nisu potpuno pravilne, obično ih karakterišu različite „nepravilnosti“: otok, lanac, prekid... Svi ovi znaci donose određeno značenje, koje takođe mora da se uzme u obzir.

Četiri važnije ili veće linije uglavnom se nalaze na dlanu, ali ne uvek. To su:

- linija sudbine - ide sredinom dlana, od blizine zglavka do linije glave;

- linija zdravlja - ide od centra zglavka prema Merkurovom bregu;

- linija Sunca - ide od malog prsta uz liniju sudbine prema Sunčevom bregu;

- Venerin pojas - o njemu smo već govorili.

Podela šaka po elementima

Hiromantiju (kod nas poznatu kao gatanje iz dlana) kao da su smislili Srbi. Zašto? Zato što hiromanti ne mogu da se dogovore o metodologiji određivanja tipova šake.

U većini škola hiromantije oblik šake se deli na četiri ili deset glavnih tipova. Oni odgovaraju klasičnim elementima (zemlja, vazduh, vatra, voda) ili temperamentima.

U svakom slučaju, oblik šake nosi karakteristike elementa kojem pripada.

Hajde da krenemo s podelom na četiri tipa šaka:

Zemljane ruke - širok dlan kvadratnog oblika, slični i prsti. Linije na rukama su retke i duboko usečene. Ovakav tip ruke karakteriše materijalističke i praktične osobe.

Vazdušaste ruke - četvrtasti dlanovi i dugi prsti, često sa suvom kožom. Ovo su ruke intelektualaca koji su vešti u komunikaciji.

Vatrene ruke - pravougaoni dlanovi, kratki prsti i ružičasta koža. Ovo su ambiciozni, nemirni i energični ljudi.

Vodene ruke - ovalni dlanovi s dugim prstima otkrivaju osetljivu i intuitivnu osobu koju krasi altruizam.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kurir: Da ti gatam...

Izvor: Mondo, 19.Jun.2011

Gledanje u dlan danas kod većine izaziva podsmeh, ali činjenica je da su hiromanti u srednjem veku bili spaljivani na lomači zbog proricanja sudbine iz šake.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.