VAĐENJE ŽIVCA NE SLABI KVALITET ZUBA!

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAĐENJE ŽIVCA NE SLABI KVALITET ZUBA!

Mnogi smatraju da nakon vađenja zubnog živca zub postaje skloniji karijesu i gubi svoju čvrstinu. Međutim, stomatolozi se ne slažu sa ovim verovanjem i daju objašnjenje.

Naime, u postupku vađenja zubnog živca vade se i mali ogranci krvnih sudova, pa ishrana zuba više nije ista kao ranije. Zbog toga zub vremenom može da postane sklon lomljenu i promeni boje.

Isto tako dokazano je da zub kojem je uklonjen koren ne postaje podložniji karijesu nakon ove intervencije. Ukoliko se vađenje živca izvede pravilno, funkcija zuba u potpunosti je očuvana. Ispravnim i redovnim održavanjem higijene zub bez živca biće otporan na karijes isto kao i onaj koji ima živac.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.