Uz tamburaše i jata gusaka

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz tamburaše i jata gusaka

Guske nisu svete životinje za meštane Šatrinaca, ali je po njima ovo selo postalo nadaleko čuveno. Nekad su Šatrinčani uzgajali po deset hiljada gusaka i bili čuveni na svim većim pijacama u Srbiji. Ove jeseni Šatrinčani su zadovoljni - utovili su i prodali oko 3.000 gusaka i gusana, po 220 do 250 dinara za kilogram žive mere, a po 300 dinara za očišćene guske. A minulih dana su u selu organizovali petu po redu „Guščijadu“, privredno-turističku priredbu kojoj je prisustvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << više od hiljadu gostiju.

Na ovoj priredbi Šatrinčani su priredili trpezu za goste, sa guščijim paprikašom, pečenjem, roštiljom... Zabavili se i gosti i domaćini i raznim takmičenjima- u potezanju konopa, proglasili najbolje jato, najlepšeg gusana i gusku i najboljeg majstora u spremanju guščijeg paprikaša. Ovog puta u majstorstvu su se okušali mlađi meštani sela, koji su se pokazali kao dobri majstori za paprikaš od guščijeg mesa.

- Slavimo, jer su ovde guske oduvek bile važne u popunjavanju budžeta. Ove godine sam imao sto gusaka za prodaju, dobro sam prošao, pa ću dogodine povećati jato - priča nam Robi Varga, meštanin Šatrinaca.

Stručni žiri je za vlasnika najvećeg jata proglasio Janoša Vargu, najlepšeg gusana u selu ima Robert Pap, a prva „dama“ je postala guska Nataše Varga. Za najbolje majstore u kuvanju guščijeg paprikaša proglašena je ekipa Mihajla Jovića, iz Šatrinaca, dok su „ Rubinove manekenke“, ženska ekipa iz sela Maradik, pobedile u potezanju konopa.

- Kako je ova godina bila dobra, mislim guske su imale dobru cenu, a bila je i velika potražnja, verujem da će se na proleće ovde jata duplirati - kaže Pera Greč, predsednik MZ Šatrinci.

„Guščijada“ je trajala do kasno u noć, uz guščije đakonije, folklor KUD „Šandor Petefi“ iz Šatrinaca i čuvene šatrinačke tamburaše. Pevalo se i igralo, dok na tamburama nisu žice popucale.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.