Uz alkotest i tekstometar?!

Izvor: Mondo, 14.Maj.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz alkotest i tekstometar?!

Vozači, naročito vi koji ne možete bez telefona, obavezno pročitajte ovu vest.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Poslanici u američkoj saveznoj državi Njujork razmatraju donošenje zakona o upotrebi aparata kojim bi proveravali da li vozači tokom upravljanja vozilima šalju i primaju telefonske poruke.

To bi bio, kažu poslanici, nov vid borbe protiv korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje.

Zakon bi omogućio policiji da koristi takozvani >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "tekstometar", spravu nalik na alkometar, samo sada za sms, i da pomoću nje utvrdi da li je vozač koristio ili dodirivao mobilni telefon neposredno pre izazivanja saobraćajne nesreće.

Pročitajte: Kolike su kazne kod nas za telefoniranje tokom vožnje

Donošenje sličnog zakona razmatra se i u Nju Džerziju, Tenesiju i Čikagu.

Stručnjaci za ustavna pitanja i aktivisti za zaštitu privatnosti upozorili su da policija mora da ima saglasnost vožača da pristupi podacima u njihovim mobilnim telefonima.

Oni su takođe izrazili zabrinutost da bi takav uređaj mogao da pristupi svim ličnim podacima koje ljudi čuvaju u svojim mobilnim telefonima.

Šta vi mislite o ovome, kako biste reagovali da takav zakon bude usvojen i kod nas? Pišite nam u komentarima...

------------------------------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.