Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh studenata u Čikagu

Beograd -- Studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvojili su prvu nagradu u finalu najvećeg svetskog takmičenja mladih elektrotehničara.

Studenti ETF-a pobedili su dva američka tima, koja su takođe ušla u finale. Oni su juče iz Čikaga, gde su dodeljene nagrade, doleteli u Beograd.

Osim glavne, studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvojili su i dve sporedne nagrade- "za tehničku dokumentaciju" i "za prezentaciju i tim". Projektom minidrajva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno malog motora, koji se ugrađuje u kućne aparate i štedi struju, eliminisali su ostale finaliste i odneli pobedu, a za sebe su osvojili nezamenljive preporuke u biografijama. Još uvek ne veruju da su pobedili tehnički dosta nadmoćnije protivnike.

"U momentu kada smo videli kakvu oni opremu iznose iz automobila, mi nismo mogli da verujemo, jer mi takvu opremu nismo imali ni u laboratoriji, ali kada su oni videli naš pogon nisu mogli da veruju da smo takvu jednu stvar spakovali na tako malo mesto", kaže jewdan od nagrađenih studenata Mihailo Divac.

Uz pomoć konzulata SCG u Čikagu, studentima iz Beograda su obezbeđeni smeštaj i hrana. Nagrada, osim diploma, podrazumeva i 14.000 dolara, koje bi tek trebalo da dobiju.

Prvonagrađeni studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu jesu Mihailo Divac, Miloš Rakić, Igor Stamenković, Nikola Milivojević, Miloš Živanović, Ivan Petruševski, Bora Novaković, Goran Mandić, Blagoje Ušćumlić, Aleksandar Živković, Aleksandar Adašević, Milanka Matić, Darko Štern, Goran Golubović, Miroljub Bakić, Milomir Knežević i Dimitrije Nikolajević.

Tadić čestitao mladim elektrotehničarima

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je studentima Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvajanje prvog mesta na svetskom taskmičenju mladih elektrotehničara u Čikagu.

"Najiskrenije vam čestitam na ovom podvigu. Vaš uspeh je utoliko veći ako se zna da ste u finalu pobedili dva američka tima, tehnički neuporedivo nadmoćnije protivnike", navodi se u čestitki.

"Dokazali ste još jednom da ova zemlja ne oskudeva u darovitim i pametnima. Na državi je sada da obezbedi uslove i sredstva da mlade poput vas zadrži u zemlji, uloži u njihovo dalje obrazovanje i obezbedi im posao kakav zaslužuju", poručio je predsednik Tadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.