Uskoro stiže ljubavni skener

Izvor: Mondo, 13.Feb.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro stiže "ljubavni" skener

Kako biste reagovali da vam kažemo da postoji test koji pokazuje da li ste zaista zaljubljeni? I još bolje, da taj isti test može da vam kaže da li je vas partner stvarno voli?

Bezbolan medicinski test koji pruža biološki dokaz da ste stvarno zaljubljeni biće dostupan za otprilike deset godina, otkriva jedan od najboljih svetskih neurologa.

Test će raditi tako što će u telu moći da detektuje prisustvo "ljubavnih" hemikalija u mozgu koristeći specijalnu vrstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << skenera.

Hemikalije koje se zovu nonapeptidi proizvode se u određenim količinama samo kada je osoba stvarno zaljubljena, veruju naučnici.

U ovom trenutku, procedura merenja nonapeptida u mozgu radi se samo u laboratorijskim uslovima, na miševima.

Međutim, zbog brzog napredovanja tehnologije realno je očekivati da će testovi za ljude biti dostupni do 2028. godine, smatra američki neurolog dr Fred Nur.

Stručnjaci naglašavaju da za razliku od detektora laži i sličnih uređaja, neće biti mogućnosti da ovaj skener "prevarite", a tačnost je između 97 i 99 odsto.

Dr Nur procenjuje da bi barem dvoje od troje ljudi koji bi pristali na skener koji bi za nekoliko sati potvrdio da li su zaista zaljubljeni, to uradili najpre iz zabave ili kao romantični gest.

Pored toga, možemo da pretpostavimo da bi među onima koji bi želeli ovakvo testiranje bilo dosta bogatih, koji bi želeli pre braka da znaju da li ih partner voli ili samo želi njihovo bogatstvo.

Neurolog u šali kaže da bi ovaj "predbračni skener" mogao da postane "zakonski obavezan" element jedne veze.

Vraćajući se na priču o nonapeptidima, dr Nur kaže da su to "markeri prave ljubavi među ljudima i da uzrokuju dugoročno vezivanje".

"Trenutno je invazivna procedura jedini način detekcije nivova nonapeptida u ljudskom mozgu i to je razlog zašto se sprovodi samo na laboratorijskim životinjama", objašnjava neurolog.

Novi, neinvazivni test koji će možd biti dostupan za deceniju, otkrivaće da li ste zaista zaljubljeni tako što će, u slučaju da je tako, u mozgu biti prisutan visok nivo ovih hemikalija. Sa druge strane, manjak hemikalija pokazuje da osoba nije zaljubljena.

Da li biste vi pristali da radite ovaj test kako biste dobili "sertifikat" ljubavi?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.