Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje: Čistiji heroin

Ljubljana -- Ministarstvo zdravlja Slovenije upozorava da na ulice stiže neuobičajeno čist heroin, koji će povećati broj smrtnih ishoda.

Ministarstvo je upozorenje dobilo od Ureda za droge i kriminal pri Ujedinjenim nacijama, koji navodi da je u Avganistanu nedozvoljena proizvodnja opijuma prošle godine povećana za 4.200 tona, što će nesumnjivo uticati i na čistoću heroina na crnom tržištu. Dosadašnja iskustva pokazuju da je procenat čistoće heroina rastao s proizvedenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << količinama opijuma.

U saopštenju za javnost Ured navodi da je čistoća heroina koji se prodaje ne ulicama jedne evropske države nedavno povećana za čak 60 odsto. Zbog prevelikih doza avganistanskog heroina godišnje umre više od 10.000 korisnika droga, saopštava Ured. Pošto "balkanski put" šverca droge vodi i preko Slovenije, ministarstvo zdravlja upozorava na povećanu mogućnost smrtnih slučajeva kod heroinskih zavisnika koji nisu navikli na doze s tako visokim sadržajem droge.

Sredinom januara su u Ljubljani dve mlađe osobe umrle zbog prevelike doze heroina, kao i dva mladića iz mariborske regije.

Inače, jedan od najvećih problema Balkana jeste trgovina narkoticima, koja direktno pogađa zemlje EU, u koje preko tri kraka balkanskog puta stiže 70 odsto svog heroina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.