Izvor: Luftika.rs, 13.Mar.2024, 11:02

Umro čovek koji je 70 godina živeo u kutiji sa čeličnim plućima

Pol Aleksandar, čovek koji je 70 godina živeo sa čeličnim plućima, preminuo je ove nedelje.
Aleksandar, koji je bio poznat kao “muškarac sa čeličnim plućima” ili “polio Pol”, ostao je paralizovan nakon što je 1952. godine oboleo od dečje paralize u Teksasu kada je imao šest godina.
Mogao je da pomera samo glavu, vrat i usta i skoro je umro pre nego što su ga doktori stavili u čeličnu kutiju, piše Telegraf.
Mašina ga je održavala u životu skoro sedam decenija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ali je nažalost na njegovoj GoFundMe stranici otkriveno da je umro u ponedeljak, 11. marta.
“Pol Aleksandar, “muškarac sa čeličnim plućima” umro je juče. Nakon što je oreživeo dečju paralizu kao dete, više od 70 godina živeo je sa čeličnim plućima”, piše na stranici.
“Za to vreme Pol je išao na koledž, postao advokat i objavljivani autor. Njegova priča je putovala nadaleko, pozitivno uticala na ljude širom sveta. Pol je bio neverovatan uzor koji će se i dalje pamtiti. Pole, nedostajaćeš, ali ćeš ostati zauvek upamćen. Hvala što si podelio svoju priču sa nama”.
Polio ili dečja paraliza je u 20. veku postala jedna od najzabrinjavajućih dečijih bolesti u tim oblastima. Prvu polio vakcinu je razvio tokom 1950-ih Džonas Solk.
Decenijama je ova bolest, zahvaljujući vakcinaciji, gotovo potpuno iskorenjena, ali se ovaj virus i dan danas vraća.
Virus može da izazove ozbiljnu bolest, paralizu i trajne posledice za zdravlje a njegova stopa smrtnosti je između 5 i 10 odsto. Širi se oralno-fekalnim putem i najčešće pogađa decu predškolskog uzrasta.
Zahvaljujući vakcinaciji, broj slučajeva od 1988. godine smanjen je za čak 99 procenata. U brojkama, sa procenjenih 350.000 slučajeva godišnje u više od 125 država, ova brojka svela se na 175 tokom 2019.
Praktično iskorenjenim se smatra svuda u svetu osim u delovima Azije.
Umro otac male Lole, nije mogao da se pomiri sa smrću ćerke

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZGUBIO BITKU POSLE SEDAM DECENIJA Preminuo Pol Aleksander, čovek koji je zbog teške bolesti, proveo više od 70 godina u ČELIČNOJ KUTIJI

Izvor: Blic, 13.Mar.2024

Pol Aleksander, poznat kao "čovek u čeličnim plućima" preminuo je 11. marta 2024. u 78. godini života.

Nastavak na Blic...

VIDEO: Preminuo čovek koji je 70 godina živeo u "gvozdenim plućima"

Izvor: Radio 021, 13.Mar.2024

Pol Aleksander, čovek koji je više od sedamdeset godina proveo u takozvanim gvozdenim plućima, preminuo je ove nedelje.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.