Umorne vozače kažnjavati na isti način kao pijane

Izvor: Mondo, 09.Nov.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umorne vozače kažnjavati na isti način kao pijane

Neispavani i pijani vozači su isti, tvrde naučnici

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Istraživači sa univerziteta u Tel Avivu, zajedno sa naučnicima sa američkih univerziteta UCLA i Viskonsin-Medison, upozoravaju da, usled nedostatka sna, umornim vozačima pada koncentracija, jer neuroni ne reaguju efikasno.

I ranije je bilo poznato da mozgu neispavanih osoba treba duže vremena da opazi šta se događa. Ono što je novo istraživanje pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jeste da spori moždani talasi, isti kao u fazi spavanja, remete moždanu aktivnost i izvršavanje zadataka.

Gore i od pijane vožnje

Ovaj fenomen pokazuje da kod neispavanosti odabrane regije mozga bukvalno dremaju, uzrokujući "mentalne lapsuse", dok je drugi deo mozga budan i radi uobičajeno.

Naučnici su otkrili da iznurivanje tela nespavanjem oduzima neuronima sposobnost da funkcionišu kako bi trebalo. Oni su fascinirani posmatranjem kako nedostatak sna zamagljuje aktivnost moždanih ćelija. Ćelije postaju trome i komunikacija između neurona se smanjuje.

Stručnjaci upozoravaju da nedostatak sna treba uzimati veoma ozbiljno zbog svih realnih opasnosti, posebno za volanom, kada se treba fokusirati na mnogobrojne poznate i nepoznate činioce vožnje.

Nedostatak sna jednak je pijanstvu, tvrde izraelski stručnjaci.

Neadekvatno spavanje ima sličan učinak na mozak, kao i previše alkohola - navodi se u studiji i poručuje da bi umorne vozače trebalo kažnjavati na isti način kao i pijane. Samo nije poznato na koji način bi se utvrđivao manjak sna.

Da li bi i ovo trebalo da se ubaci u Zakon o saobraćaju?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.