Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Ozonski omotač se obnavlja

Ženeva -- Ozonski omotač oko Zemlje je konačno počeo da se obnavlja, ali taj proces teče sporije nego što su stručnjaci očekivali.

Veliki delovi omotača nad Evropom, Severnom Amerikom i Azijom, na severnoj hemisferi, kao i na jugu Azije i Australije, Latinske Amerike i Afrike, obnoviće se do 2049. godine do nivoa pre 1980-tih, saopštili su Svetska meteorološka organizacija (WMO) i Program UN za zaštitu prirodne sredine (UNEP).

U prethodnom izveštaju iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2002. godine ocenjeno je da će do toga doći pet godina ranije ili 2044. godine. U novom izveštaju WMO i UNEP, koji je pripremilo 250 naučnika, navodi se da će obnavljanje omotača nad Antarktikom, gde su se "ozonske rupe" proširile tokom proteklih 30 godina, verovatno trajati do 2065. godine, odnosno 15 godina kasnije nego što se očekivalo.

Izvršni direktor UNEP-a Akim Štajner ocenio je da "prvi znaci da se atmosefa oporavlja pokazuju da Protokol iz Montreala deluje", ali je dodao da ne treba zanemariti problem sporijeg obnavljanja ozonskog omotača. Protokol iz Montreala, koji je potpisan 1987. godine, a stupio na snagu 1989. godine, međunarodni je sporazum koji predviđa postepeni prekid proizvodnje materija štetnih po ozonski omotač.

"Iako su najnovija predviđanja razočaravajuća, dobra vest je da nivo supstanci koje slabe ozon nastavlja da opada sa njihovog najvišeg nivoa 1992-94. godine u troposferi i vrhunca 1990-tih u stratosferi", rekao je generalni-sekretar Mišel Žaro.

WMO i UNEP su saopštili da se nova predviđanja o sporijem obnavljanju omotača od očekivanog, zasnivaju na podacima da se u nekim delovima planete i dalje dosta koriste štetni gasovi, kao i varijante spornih gasova koje nisu zabranjene Protokolom. Sporije obnavljanje omotača na Antarktiku naučnici pripisuju i "većoj starosti vazduha u regionu".

Ozonski omotač blokira prodor štetnih ultraljubičastih zraka. Smatra se da je zbog rupa u tom omotaču povećan rizik od raka kože i katarakte kod ljudi. Prema istraživanjima, štetna zračenja mogu ugroziti useve i život u moru.

Do slabljenja omotača dolazi zbog emitovanja štetnih gasova koji nastaju prilikom proizvodnje sprejeva, dezodoransa i aparata za hlađenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.