UMRO PRODUCENT DINO DE LAURENTIS (VIDEO)

Izvor: Kurir, 11.Nov.2010, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UMRO PRODUCENT DINO DE LAURENTIS (VIDEO)

RIM - Poznati italijanski producent Dino de Laurentis (Laurentiis) umro je danas u 92. godini u Los Anđelesu, prenele su italijanske novinske agencije.

Od prvog filma "L'ultimo Combattimento" iz 1940, De Laurentis je kao producent snimio skoro 150 filmova, uključujući "Gorki pirinač" Đuzepea de Santisa (Guiseppe) i Felinijeve (Fellini) "Kabirijine noći" i "Ulicu".

Tokom 60-ih godina radio je, pored ostalog, na filmovima "Barbarela" i "Dijabolik".

U narednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << deceniji preselio je studio u SAD gde je, pored ostalog, snimio filmove "Serpiko", "Tri dana kondora", "Zmijsko jaje", "Regtajm", "Konan Varvarin" i Plavi somot".

Među njegovim filmovima su i rimejk "King Konga", "Orka, kit ubica", "Beli bufalo", rimejk "Fleša Gordona" i "Noć veštica 2".

Snimio je velike filmske spektakle kakvi su "Rat i mir" i "Biblija", kao i nekoliko adaptacija knjiga Stivena Kinga (Stephen), uključujući "Zonu mrtvih" i "Srebrni metak".

De Laurentis je bio producent dva nastavka filma "Kad jaganjci utihnu" - "Hanibal" i "Crveni zmaj", kao i filma "Uzdizanje Hanibala", priče Hanibalovom detinjstvu i tome kako je postao serijski ubica.

De Laurentis je dobio Oskara 1957 za "Ulicu", a nagradu je podelio sa svojim čestim saradnikom Karlom Pontijem (Carlo). Pre devet godina dobio je počasnu nagradu američke akademije za film Irving G. Talberg (Thalberg).

Zlatnog lava za životno delo festivala u Veneciji dobio je 2003. Godine 1957. oženio se glumicom Silvanom Mangano, od koje se razveo 1988, godinu dana pre njene smrti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.