U požaru izgubio kuću i dva elektrifikovana automobila VIDEO

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 10:53

U požaru izgubio kuću i dva elektrifikovana automobila VIDEO

Vatra se proširila iz garaže u kojoj su bila parkirana dva "strujaša".

Kako saznaje Mlive, 70-godišnji Marvin Bolujt je kuvao i u jednom trenutku primetio beli dim iz jednog krila kuće. Odmah je upozorio suprugu i zajedno sa psom su izašli iz kuće.

Plamen je ubrzo počeo da se brzo širi kroz kuću, a automobili su potpuno izgoreli. Iako je uviđaj još u toku i tačan uzrok požara još nije utvrđen, neki već upiru prstom u elektrifikovane automobile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao izvor požara.

Naime, neposredno pre požara, Boluit je napunio bateriju Teslinog Modela 3 na kućnom punjaču, a zatim nastavio sa punjenjem baterije na hibridnom automobilu Volvo XC60 Recharge. Nedugo zatim došlo je do požara.

Načelnik vatrogasne službe opštine Scio u Mičigenu rekao je da je "prerano da se kaže šta je uzrok požara", ali je naglasio da je ovo njihov prvi slučaj gašenja požara u kojem je zapaljeno električno vozilo, i da su "litijumske baterije novi izazov" za vatrogasce.

Na snimku sa mesta požara vidi se da je Tesla potpuno izgoreo, dok je na Volvu oštećen prednji deo. U požaru su teško oštećeni zahvaćeni delovi kuće, posebno garaža.

Većina studija pokazuje da su električna vozila manje sklona požarima. Međutim, kada jednom na njima izbije požar, gašenje je mnogo složenije.

Na primer, u nedavnom požaru Teslinog Modela Y, za gašenje požara bilo je potrebno najmanje 36 puta više vode u poređenju sa gašenjem požara na automobilu sa konvencionalnom vožnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.