Izvor: Politika, 29.Apr.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 4. maja, čitajte:

10 PITANJA O PSOVKAMA NAŠIM NASUŠNIM

I MI KAO MAĐARI, RUSI I ŠPANCI

Ne mora baš sve po spisku...

Čovek koji za sebe tvrdi da ne psuje, baš nikada, Predrag Krstić, doktor filozofije i stručni savetnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu,  uradio je istraživanje o – psovkama. Rečima za koje je zvanična nauka potvrdila da se pamte četiri puta brže nego druge reči istog jezika i koje ljudi uspevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << automatski da izgovore čak i kad, usled povreda mozga ili bolesti, izgube sposobnost normalnog govora.

Piše: Aleksandra Mijalković

-------------------------------------------------

SLOBODAN ĆUSTIĆ, GLUMAC I UPRAVNIK

Ima samo srce da voli

Jelena i Slobodan Ćustić

Za glumaca Slobodana Ćustića, oca petoro dece i dedu za sada jednog unuka, volja, želja i vera tri su ključne reči kojima boji život. Odnedavno direktor Beogradskog dramskog pozorišta, priča za „Magazin” kako je u osnovnoj školi, umesto stripa, čitao „Rat i mir”, potom zaradio pare za prvi instrument, postao najstariji brucoš, o deci, Jeleni…

Piše: Slavica Berić

-------------------------------------------------

NEKI MLADI ČITAJU I POKLANJAJU KNJIGE

Devojke preporučuju čitanje

Petorka koja je pokrenula akciju „Čitam čitaš”

Pet junakinja naše priče Tanja Đorđević, Tijana Zebić, Kristina Grebenar,Mirjana Jemović i Marina Lutovac, držeći se svoje izreke: „Gde god vidiš zgodno mesto, ti knjigu posadi” počele da daruju literarnim delima narod po ulici, penzionere u redovima, saputnike u gradskom prevozu… One su pre četiri godine sklopile sporazum da čitanju vrate krila i da udahnu život zgarištu srpske Narodne biblioteke na Kosančiću ugašen nemačkim bombardovanjem 41.

Piše: Branka Jakšić

-------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR: RAK DOJKE

Kontrola glavu čuva

U slučaju pacijentkinja poput Andželine Džoli, profesor uzvraća: „Isključivo pacijentkinja odlučuje.”

Iako je žensko poprsje za mnoge simbol seksualnosti i ženske lepote, kada o njemu govore onkolozi razgovor se iz osnova menja jer oni odmah upozoravaju da je rak dojke, nažalost, najčešći zloćudni tumor među ženama u celom svetu. U Srbiji svake godine od raka dojke oboli više od 4.500 žena, što je dramatičan podatak za ovako malu zemlju kao što je naša, podseća prof. dr Radan Džodić, hirurg-onkolog i v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Piše: Rajna Popović

-------------------------------------------------

STIL: PIROTSKI ĆILIM KAO INSPIRACIJA

Bod pretvoren u piksel

Narodne rukotvorine približila oku modernog posmatrača

Koristeći savremenu digitalnu tehnologiju, umetnica Ivana Kalina Mitrović svaku ručno rađenu šaru ili bod pretvara u piksel, stvarajući autentičnu digitalnu sliku koju prenosi na predmete bliskim savremenom čoveku i njegovim potrebama, kao što su šolje, ručni satovi, budilnici, majice… Te svoje radove nedavno je i prikazala posetiocima izložbe u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu.

Piše: Dana Stanković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.