U napuštenom gradu u prirodi niko neće da živi, nude besplatan smeštaj i hranu: Razlog je bizaran!

Izvor: Luftika.rs, 13.Jan.2024, 19:05

U napuštenom gradu u prirodi niko neće da živi, nude besplatan smeštaj i hranu: Razlog je bizaran!

Kako vam zvuči ideja da pobegnete od izduvnih gasova gužve i halabuke svakodnevice, u grad u netaknutoj prirodi u kojem nema žive duše? Verovatno vam odmah padaju napamet svež vazduh, miris poljskog cveća, domaća hrana i duge, romantične šetnje po borovoj šumi.
Zvuči dobro, ali takav život može da ima i određene nedostatke. Neki od njih koji padaju na pamet su spora internet konekcija, nedostatak zabave i ono najvažnije: šta tamo raditi i gde se zaposliti?
Jedan od najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << očuvanih „gradova duhova“ Istina, kako neko može da živi u napuštenom gradu?
Američke vlasti imaju rešenje za ovaj problem, međutim, izgleda se da ih niko ne ferma ni dva odsto, iako nude besplatnu sobu i pansion, kao i dodatnu nadoknadu svakome ko se preseli, piše Putnikofer.hr.
Garnet je nekada bio živahan grad, a u najboljim danima imao je hotel, poštu, školu, javnu kuću, mesaru
Danas je Garnet jedan od najbolje očuvanih „gradova duhova“ na američkom kontinentu.

Osnovan je krajem 1800-ih kao rudarsko naselje posvećeno eksploataciji zlata, a do kraja prošlog veka imao je skoro 1.000 stanovnika.
Njegova udaljena lokacija visoko u planinskom lancu činila je transport izazovnim, ali je Garnet ipak doživeo procvat.
Zlato presušilo, a o sudbini grada odlučila dva svetska rata Na svom vrhuncu, grad je imao poštu, hotel, školu, četiri prodavnice mešovite robe, tri konjušnice, dve berbernice, poslastičarnicu, lekarsku ordinaciju, mesaru, javnu kuću i više desetina salona.
Međutim, kada je ponestalo zaliha zlata, grad je polako počeo da zamire. Doživeo je ubrzani pad, 1912. godine, nakon što je ogroman požar uništio veći deo trgovačke četvrti.
Krajem 1930-ih, kada je svetska cena zlata počela da raste, neki rudari su se vratili i pokušali da se nastane u zgradama koje su još uvek stajale, ali su ti napori bili kratkog veka.








View this post on Instagram


















A post shared by Kristen May (@kristenmayx)


Pored nedostatka zlata, o sudbini grada odlučila su dva svetska rata.
Grad je bio potpuno napušten početkom 1940-ih, a 1960. godine američka država Montana proglasila je rudnik „mrtvim“.
Niko ne želi da živi u gradu iz bizarnog razloga, vlasti nude smeštaj i hranu Lokalne vlasti godinama pokušavaju da ohrabre ljude da se presele u napušteni gradić Garnet, koji se nalazi u idiličnom planinskom okruženju.
Međutim, čini se da niko nije voljan da prihvati njihove uslove – besplatan smeštaj i hranu.
Razlog zašto ponuda nije prihvatljiva za Amerikance je zaista bizaran.
Naime, postoje priče da su bivši stanovnici videli duhove i, prema istoričarima, navodno čuli jezive klavirske note koje sviraju iz unutrašnjosti starog salona nakon sumraka, često praćene zvukom udaljenih glasova.
Postoje i izveštaji o duhovima, koji u staroj odeći šetaju između zgrada.
Idealno za ljude koji vole boravak na otvorenom Dakle, zašto vlasti žele da nasele ovo područje?
Vremenom je grad postao turistička atrakcija, a da bi turizam normalno funkcionisao potrebni su vodiči i zaposleni za prodaju suvenira i informisanje posetilaca.
Međutim, nekoliko ljudi iz ostatka sveta prihvatilo je njihovu ponudu i dolazi tamo da odradi „sezonu”.
Foto: Matthew Pipke/Shutterstock Iako u Garnetu nema vode za piće i pristupa internetu, mnogi od njih navode kako ovde dolaze da se odmore u potpunoj izolaciji i pronađu svoj mir.
– To je za ljude koji vole boravak na otvorenom. Nema struje, nema interneta i pitke vode. Ali ima staza za istraživanje. Nakon što posetioci odu, mi smo ovde prepušteni sami sebi i prirodi – rekao je jedan od zaposlenih za Hafington Post, pre nekoliko godina.
Malobrojni posetioci iz čitavog sveta Veb stranica turističke zajednice savezne države Montana, u kojoj se Garnet nalazi, danas ne spominje nikakve paranormalne aktivnosti, već se fokusira na izuzetno dobro očuvanu sliku američke istorije, koju posetioci mogu da dožive u gradu.
Ipak, istorijska autentičnost grada i njegova blizina prirodi dovoljni su motiv pojedincima iz čitavog sveta da se vraćaju iz godine u godinu.
Prema nekim izvorima, tri volontera tamo provode svako leto već više od decenije.
Izvor: Putnikofer.hr
Bajkoviti prizori napuštenih automobila koji su postali jedno s prirodom (foto)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.