Izvor: Luftika.rs, 04.Avg.2023, 12:18
U čipsu proizvedenom u Srbiji otkrivene kancerogene materije, grickalice zaustavljene na hrvatskoj granici i uništene
Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na sajtu Evropske komisije.
Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.
Akrilamid ne može da se nađe u svežoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << niskoj vlažnosti, što podrazumeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme.
Obično se nalazi u hlebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.
Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posledice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.
Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.
Izvor: N1
Hrvatski kralj čipsa plaća radnicima školovanje, vraća kredite, najbolji dobio BMW
ŠTA JE AKRILAMID I KAKO NASTAJE Evo koje ga sve namirnice osim ČIŠPSA mogu sadržati i KOLIKO JE ŠTETAN
Izvor: Blic, 04.Avg.2023
Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenim u Srbiji, a kako se ovo jedinjenje ne može naći u svežoj hrani, jer nastaje tokom obrade hrane na temperaturama većoj od 120 stepeni očekivano je naći ga u prženoj.