U čast kneza Miloša

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast kneza Miloša

Ovaj vikend je ponovo podsećanje na našu tradiciju, a kada je o srpskoj tradiciji reč, LJubičevo je svakako jedan od dragulja novije istorije, s obzirom da je stvoreno za više namena.

Pored privrednog i vojničkog, imalo je i sportsku, tada rekreativnu namenu, pa slobodno možemo reći da su Obrenovići rodonačelnici našeg sportskog konjarstva.

Ergela LJubičevo po hroničarima stara je između 149 i 156 godina, no to u svakom slučaju nije bitno u meri u kojoj odigralo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ulogu u istoriji srpskog konjarstva. Tradicija je nastavljena sada već davne 1964. godine,

uspostavljanjem LJubičevskih konjičkih igara (sada su 46-te igre po redu), koje pored takmičarskog imaju i veliki turistički značaj. Pobednik ovog-LJubičevskog višeboja postaje vitez, a godinu dana nosi svečani plašt, mač i štit, viteška obeležja, i njegovo ime ostaje upisano u knjigu vitezova. Do sada su titulu viteza osvojili 31-put takmičar iz Požarevca,

devet puta iz Kasidola, tri puta iz Petrovca i po jednom iz Vrela i Bubušinca. Ove godine će borba za osvajanje titule viteza biti veoma interesantna, s obzirom da dvojica od takmičara Davorin Živković (prošlogodišnji vitez) i Siniša Stokić imaju po četiri pobede a ako neki od njih pobedi stiže vojvodu igara Radeta Milovanovića koji je imao pet pobeda, pa to daje još veću draž takmičenju. Pored višeboja, takmičenja se odigravaju i u preponskom jahanju, kao i kasačkim i galopskim trkama. Kada su konji u pitanju tu je i voltižovanje dece i izložba konja što upotpunjuje ceo program. Organizatori su se pobrinuli i za dobre nagrade pa od ukupnog fonda koji iznosi pet miliona dinara, 800.000 dinara namenjeno za višeboj. Turistička organizacija Požarevca je pripremila i ostale programe pa Romantika vozi u Požarevac sa kompletnim obilaskom Požarevca a tu su koncerti izložbe i druga dešavanja. Gostiju će tradicionalno biti puno, no nažalost, počasni vitez Milorad Čavić nije zbog obaveza u mogućnosti da prisustvuje. Igre prema najavi otvara Ministar Đelić, a kao gost je najavljen i Ivica Dačić. Ulaznica je 300,00 dinara a nedeljno finale počinje u 15 časova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.