U Srbiji sa autizmom živi 3.000 osoba

Izvor: Mondo, 03.Okt.2016, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji sa autizmom živi 3.000 osoba

U Srbiji nema preciznih podataka o broju osoba sa autizmom, a zbog kompleksnosti njihovih potreba, oni pripadaju posebno osetljivoj grupi ljudi, čak i među osobama sa invaliditetom.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  U Srbiji postoji između dve i tri hiljade osoba sa autizmom i njihov razvoj jedinstvenih potencijala više zavisi od pristupačnosti merama podrške nego od stepena njihovih ograničenja, saopštilo je danas Ministarstvo za rad povodom 3. oktobra, Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dana osoba sa autizmom.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanjaaktivno doprinosi unapređenju položaja osoba sa autizmom pružajući finansijsku i stručnu podršku Savezu udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, koji kroz svoja lokalna udruženja okuplja oko 1.600 članova.

U svim evropskim zemljama 3. oktobra se obeležava Evropski dan autizma, koji je ustanovljen kao doprinos poštovanju dostojanstva osoba sa autizmom i ostvarenju njihovih ljudskih prava.

Ni jedna osoba sa autizmom ne treba da bude uskraćena u slobodnom razvoju, u meri u kojoj je to moguće, posebno zato što razvoj njihovih jedinstvenih potencijala više zavisi od pristupačnosti primerenih, ranih i doživotnih mera podrške nego od stepena njihovih ograničenja, stoji u saopštenju.

Od 2014. do 2016. godine Ministarstvo je, kroz tri tipa konkursa, podržalo Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i pojedinačna udruženja sa ukupno 27.205.453,65 dinara.

U okviru Programskog konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Godišnjeg konkursa i Stalno otvorenog konkursa za unapređenje položaja OSI, Ministarstvo je u 2014. godini finansijski pomoglo rad Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i udruženja sa ukupno 10.690.993,65 dinara; u 2015. sa ukupno 8.699.060 dinara, a u ovoj godini za rad i projekte Saveza i udruženja do sada je opredeljeno ukupno 7.815.400 dinara.

U tom periodu podržano je 20 projekata, među kojima su vikend programi, predah smeštaj, servisi podrške asistent u porodici, inkluzivne predstave, radionice za sticanje različitih veština, radionice za podršku roditeljima, stručna savetovališta, kao i projekat "Senzorna integracija" Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica, u okviru koga je opremljena senzorna soba.

Ministarstvo podseća da je autizam veoma složen razvojni poremećaj kome se još uvek ne zna uzrok.

Ukoliko se uzme u obzir ceo spektar autističkih poremećaja, u Evropi se prema najnovijim istraživanjima, na stotinu dece rodi jedno sa nekim poremećajem iz tog spektra.

Ministarstvo će i ubuduće podržavati aktivnosti koje unapređuju kvalitet života osoba sa autizmom i doprinose boljem funkcionisanju njihovih porodica.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Roditelji dece sa autizmom strahuju za njihovu budućnost

Izvor: RTS, 03.Okt.2016

Povodom Evropskog dana autizma, porodice obolelih ukazuju na probleme sa kojima se svakodnevno sreću. Zalažu se, pored ostalog, za razvoj rane dijagnostike, zdravstvenu zaštitu u skladu sa potrebama osoba s autizmom i više servisa podrške. Procenjuje se da u Srbiji ima između dve i tri hiljade...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.