Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj morski pas

Zagreb, Pula -- Ministarstvo mora i turizma Hrvatske poručuje kupačima u Istri da se ne udaljavaju previše od obale, zbog morskog psa.

Nacionalni centar za traganje i spasavanje na moru ima izveštaje da je u vodama Istre uočen morski pas. Iako je objavljivanje takvog saveta neuobičajeno u jeku turističke sezone, zbog straha od uticaja na turistički imidž zemlje, Ministarstvo je objasnilo da je ipak potrebno upozoriti kupače kako bi bila izbegnuta panika.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je saopštilo i da zvanično još nije potvrđeno da se radi o morskom psu, o kojoj se vrsti radi i da li je opasan za ljude.

Nekoliko potvrda

Prva informacija o morskom psu u Jadranu zabeležena je 21. juna, kada je ronilac Ivan Hauser Nacionalnom centru za traganje i spasavanje na moru javio da je na oko šest metara dubine i 20 metara od obale, u Premanturi kod Pule, sreo belog morskog psa.

Informacija o pojavi vrlo opasne vrste morskog psa tada nije potvrđena, a kada su Hauserovu izjavu objavili mediji, reagovali su i stručnjaci, koji su tvrdili da je moguće da velika bela ajkula uđe u Jadran, ali da je to ipak malo verovatno.

Lučkoj kapetaniji Rijeka potom je, u ponedeljak, javljeno da je kod rta Oštro, na oko 30 metara od obale, viđen morski pas dužine četiri metra. Morskog psa video je nautičar sa jednog broda, koji je ostavio svoje ime i telefon, iz čega je zaključeno da nije reč o nečijoj šali ili lažnoj informaciji. Na teren je odmah izašla pomorska policija, koja na tom mestu nije zatekla morskog psa, ali je o svemu obavestila Nacionalni centar za traganje i spasavanje na moru, županijsku policiju i Turističku zajednicu Primorsko-goranske županije, od koje je traženo da upozori turiste.

Istog dana Lučka kapetanija Pula primila je obaveštenje od zapovednika motornog broda Reful da tog jutra, na oko 22 nautičke milje od Pule, uočili morskog psa, dužine tri do četiri metra, kako pliva na istok.

Ministarstvo je u saopštenju, objavljenom na više jezika, navelo da u Jadranu živi 26 vrsta morskih pasa, da većina nije opasna i ne napada ljude i da je poslednji napad morskog psa na području Kvarnera zabeležen pre više od 30 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.