Izvor: Luftika.rs, 17.Okt.2023, 13:38

Tužna vest sa Fruške gore: Uginuo bizon Đuka, ugrožen opstanak krda od 4 ženke

Tužne i misteriozno zakaznele vesti dolaze nam sa Fruške gore.
Bizon Đuka koji nastanjuje Frušku goru od marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje, nezvanično je objavila medijska kuća Euronews Srbija.
Iz Nacionalnog parka Fruška gora za isti medij su samo rekli da će „dati zvanične informacije čim im Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi zvanične podatke zašto se desilo uginuće“.
Novinari iz Euronews Srbija su ovim povodom kontaktirali i Fernanda Morana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << veterinara iz Španije koji je bio uključen u projekat.
On navodi da ga iz Nacionalnog parka nisu obavestili da je Đuka uginuo i naglašava da je stado posetio početkom juna ove godine i da su tada bizoni imali „dijareju“.
– Deo životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula celo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao vesti o životinjama pa sam pomislio da je sve u redu – naveo je Moran.
Dodaje da će kontaktirati NP Fruška gora i pitati da li se nešto desilo i da li im je potrebna pomoć.
Podsetimo, bizon Đuka i četiri ženke bizona stigli su na Frušku goru krajem marta 2022. godine.
S obzirom na to da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje.
Posetilac Jeloustona novčano kažnjen jer je iz vode izvukao mladunče bizona

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uginuo bizon Đuka: Nacionalni park će se zvanično oglasiti nakon izveštaja veterinara

Izvor: Danas, 17.Okt.2023

Bizon Đuka koji nastanjuje Frušku goru od marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje i u stadu su sada ostale samo četiri ženke.

Nastavak na Danas...

Uginuo bizon Đuka, na Fruškoj gori ostale četiri ženke

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2023

Bizon Đuka koji nastanjuje Frušku goru od marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje, nezvanično saznaje Euronews Srbija. Iz Nacionalnog parka Fruška gora za Euronews Srbija su samo rekli da će "dati zvanične informacije čim im Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi zvanične podatke...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.