Tutankamon na dlanu

Izvor: Glas javnosti, 29.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tutankamon na dlanu

Stari Egipćani verovali su da će večno živeti onaj čije ime bude pominjano posle odlaska sa ovog sveta. Dečak faraon Tutankamon (1341- 1323. pre nove ere), koga su stari Egipćani izbrisali iz svog pamćenja i za njih gotovo i da nije postojao, obezbedio je svoje mesto u večnosti zahvaljujući netaknutoj grobnici u kojoj je sahranjen, a koju je 1922. godine otkrio Britanac Hauard Karter.

U bečkom dvorcu Hofburg u toku je izložba „Tutankamon i svet faraona“, koju su novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i studenti iz Srbije ovih dana imali priliku da posete tokom boravka u Beču, u okviru projekta „Putujemo u Evropu 2008“. Izložba, na kojoj se može videti više od 140 iskopina starih između 2.500 i 4.600 godina, podeljena je na dva dela. Prvi čini izbor 75 kamenih bista, predmeta za svakodnevnu upotrebu i zlatnog nakita, pronađenih u grobnicama drugih faraona u Dolini kraljeva. Među njima su najznačajnije biste biblijskog faraona i Mojsijevog savremenika Ramzesa 2, Tutmesa 3, žene faraona - faraonke Hatšepsut i Kefrena, jednog od tri faraona poznatih po velikim grobnicama-piramidama.

Drugi deo izložbe čini izbor od 70 predmeta od ukupno 5.000 pronađenih u Tutankamonovoj grobnici, koji odslikavaju svu raskoš koja je okruživala vladara. U delu posvećenom drugim faraonima dah oduzima čuvena kamena bista faraona reformatora Akhenatona, najverovatnije Tutankamonovog oca, sačuvani deo figure visoke oko pet metara.

U Beču je izložen i zlatni nakit ukrašen dragim kamenjem i plavom i crvenom bojom, kao i zlatna maska faraona Psusenesa, a jednostavnošću i lepotom pažnju privlače mali pehar i amfora za religijske obrede, izrađeni, takođe, od zlata.

O svakodnevnom životu i higijenskim navikama na dvoru faraona rečito govori kamena stolica za toalet sa rupom na sredini, a možda je najlepši izloženi predmet amfora od alabastera sa poklopcem-glavom Tutankamonove majke Kie, jedne od Akhenatonovih žena. Amfora je služila za čuvanje organa pokojnika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.