Trudnice, ne koristite ove sapune

Izvor: Mondo, 13.Avg.2017, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice, ne koristite ove sapune

Naučnici tvrde da trudnice mogu da naškode svojoj bebi ukoliko koriste antibakterijske sapune!

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Najpre, studija je pokazala da bi deca majki koje koriste ove sapune mogla da postanu gojazna.

Navodno su antibakterijski sapuni puni toksičnih sastojaka, a izloženost fetusa tim supstancama doprinosi gojaznosti.

Studija sprovedena na miševima je pokazala da su miševi tretirani ovim sapunom imali mladunce čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je težina bila 11 odsto veća od proseka.

Problematična supstanca o kojoj govore je TCC (triclocarban), a prenosi se do bebe kroz placentu, ali i prilikom dojenja.

Naučnici iz Kalifornije upozoravaju da bi svakodnevna izloženost fetusa ovoj supstanci koja se nalazi u antibakterijskom sapunu mogla da nanese nepoporavljivu štetu vitalnim organima.

TCC, inače, utiče na metabolizam tako što ga usporava i ne dozvoljava telu da brzo razbija masti.

"Utvrdili smo da TCC stiže do bebe, bilo kroz placentu dok je još u stomaku, bilo kasnije dojenjem. Izloženost TCC-u tokom razvoja može da predstavlja ozbiljan rizik po razvoj embriona i fetusa. Oni su osetljiviji na promene nivoa hormona, zbog čega posledice mogu da budu nepopravljive", kaže dr Heder Enrajt.

A čak i ako niste trudnica... Ne bacajte pare na ove sapuneSad ne valja ni antibakterijski sapun

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.