Trudnice ne bi trebalo da spavaju na leđima

Izvor: Mondo, 09.Maj.2013, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice ne bi trebalo da spavaju na leđima

Trudnice koje spavaju na leđima rizikuju da na svet donesu neuhranjeno dete ili mrtvorođenče, pokazala je nedavno sprovedena američka studija.

Guliver/Getty images/Thinkstock

Da bi se smanjio rizik u trudnoći, lekari su savetovali budućim majkama da, ukoliko spavaju na leđima, promene položaj.

"Podsticanje trudnica koje spavaju na leđima da promene položaj tokom sna, je zaista jednostavan i lagan pristup da smanjimo broj mrtvorođene dece", kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je autor studije Luis O'Bajen s Univerziteta Mičigen.

Časopis "Daily Telegraph" piše da je studija sprovedena u Africi i na Novom Zelandu, anketiranjem žena neposredno posle porođaja.

Naime, stručnjaci objašnjavaju da spavanje na leđima kod trudnica dovodi do pritiska i kompresije materice na veliku trbušnu venu što onemogućava vraćanje krvi u srce i pluća.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.