Traže ukidanje Gusanijade

Izvor: Glas javnosti, 04.Mar.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže ukidanje Gusanijade

MOKRIN - Još se nije sleglo perje nakon nedeljne 24. gusanijade,  a prašina se ponovo digla u Mokrinu. Članovi udruženja guščara „Belo pero" ogorčeni su što ih ponovo krpi Društvo za zaštitu životinja „Arka", koje je, neposredno pred njeno održavanje, zatražilo od kikindske policije da spreči taj “ilegalni” skup.

Ni govora o mučenju

Predsednik Udruženja „Belo pero" Duško Kovačić kaže  da  nema ni govora o nekakvom javnom mučenju životinja:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
-  Ne bavimo se mečkarenjem ili organizovanjem borbi krvoločnih pasa. Naprosto, gusani se tuku oduvek, a onaj koji izgubi ustukne pred svojim protivnikom kao što je to bio slučaj u nedeljnom finalu između Vigeca i Bombardera koje je trajalo samo osam sekundi. Mnogi od šampiona doživeli su duboku guščiju starost. Bivši šampion Pikaso uginuo je pre mesec dana u 18. godini. U selu  sada ima  oko 300 mužjaka koje prati prati oko 1.000 ženki. Mnogi od njih stari su desetak godina. Zar toliko mogu da žive zlostavljane životinje Od 1986. godine svake poslednje nedelje u februaru održava se Gusanijada, po čemu se Mokrin pročuo u celom svetu - ukazuje Kovačić.

Iz "Arke" takođe najavljuju krivične prijave  protiv nadležne Veterinarske inspekcije i odgovornih u policiji koji, uprkos tome što su imali saznanja, nisu sprečili održavanje guščjih borbi. Iz "Arke" podsećaju da na ovaj problem ukazuju još od 2004. godine, i da nadležnim državnim organima podnose prijave protiv organizovanja borbi gusana. Po njima Gusanijada ima sva obeležja borbi, mučenja i zlostavljanja životinja koje, kako oni tvrde, trpe strah, stres, bol i povrede.

Ovdašnji guščari, ali i obično stanovnici Mokrina  pitaju se dokle će se "Arka" truditi da iz petnih žila dokaže kako oni tobože muče guske. Ukoliko ipak budu tuženi, Mokrinčani neće sedeti skrštenih ruku, nego će uzvratiti kontratužbom:

- Već četiri godine MZ Mokrin i "Belo pero" pokušavaju da stupe u kontakt sa organizacijama koje nas optužuju da smo odgovorni za navodno mučenje životinja.

Nikada nam se nisu zvanično obratili, niti bili u Mokrinu, bar ne najavljeno. U našem selu se gusani nošeni prirodnim nagonom u vreme parenja često, i kada nisu pod prismotrom vlasnika, zarad naklonosti ženki nadmeću braneći svoja jata. Smatramo da bi zlostavljanje bilo kada bismo mi taj dar nasilno sprečili.

Podvlačimo da nijedan "pernati borac" nije nakon Gusanijade uginuo, ili imao povrede. U najgorem slučaju iz kavge izlaze sa nekoliko pera manje - objašnjava predsednik MZ Mokrin Goran Dumitrov.

Član Udruženja "Belo pero" Živica Terzić navodi da je u toku preregistracija Udruženja sa ciljem očuvanja vekovne tradicije i stvaranja rase mokrinska guska:

-  Taman posla da mi maltretiramo životinje. U nameri smo da Mokrin pretvorimo u poželjnu eko-turističku destinaciju jer u našoj zemlji velika droplja, najveća letačica na svetu, živi samo na severu Banata u rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje". U toku je podizanje Vizitorskog centra. Nedavno su Mokrinčani išli da zaštite nova gnezda orlova krstaša koji se vraćaju na ove prostore. Bilo bi lepo da na nam u tome pomognu  organizacije za zaštitu životinja, umesto što nas neosnovano kritikuju i kaljaju  ugled celog sela - poručuje Terzić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.