Traktorska arheologija

Izvor: Glas javnosti, 03.Maj.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traktorska arheologija

U jedinom muzeju starih traktora i parnih mašina u Srbiji i na Balkanu vlasnika Čedomira Žeravice (53) iz Novog Miloševa smešteno je šezdesetak raritetnih eksponata. Perjanica muzeja jeste američki traktor „Hart-Par“ proizveden 1914. godine i to je zvanično najstariji očuvan traktor u našoj zemlji i okruženju. Konstruisala su ga dva američka studenta koji su krstili poljoprivrednu mašinu nadenuvši joj opštepoznato ime traktor. Sa ukusom namešten kolekcionarski raj nalazi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sklopu Boš dizel centra Žeravica, zvanično najboljeg servisa poznate nemačke kompanije na prostoru eks-Jugoslavije i Mađarske. LJubav prema oldtajmerima koji su nekada krotili brazde širom sveta Čedomiru je usadio pokojni otac Milivoj. On je pre dvadesetak godina došao na ideju na napravi muzej.

- Sve je počelo od očeve želje da nabavi američki traktor marke „gordson“ iz 1924. godine kakvom se divio u detinjstvu. Uspeo je da stupi u kontakt sa LJubom Radivojevićem iz Kragujevca koji se bavio preprodajom poljoprivrednih mašina. Kada je došao da preuzme „fordson“, otac se zaprepastio. LJuba je u dvorištu imao još nekoliko starih traktora. Milivojevo nagovaranje da mu proda sve traktore, nije urodilo plodom jer ih je LJuba namenio inostranom kupcu. Sa nabavkom „fordsona“ udareni su temelji muzeja koji je zvanično počeo da radi 1983. godine - započinje neobičnu priču Čedomir Žeravica.

NJegov otac je na sve načine pokušavao da dođe do vremešnih traktora, što nije bilo lako. Najveći problem da obogati kolekciju ogledao se u nedostatku novca.

- Dešavalo se da u cenkanju s prodavcem trgovina propadne za 100 ili 200 evra. Kasnije bi se zbog toga jedio. Milivoj je ljubav prema tehnici i mašinama povukao od svog oca Milorada. Deda Milorad je sredinom 20. veka osnovao u Novom Miloševu radionicu, preteču današnjeg servisa - sa setom se priseća Čedomir.

Sve do očeve bolesti i smrti Čedomir nije pridavao značaj neobičnom kolekcionarstvu.

- Kada sam pre četiri godine u Budimpešti video sličan muzej, rešio sam da tako nešto napravim u sklopu servisa. Nabavio sam dvadesetak traktora proizvedenih između 1945 i 1955. godine. Pod krovom muzeja sada je izloženo dvadeset traktora i parnih mašina poput Mekormika, Kaza, Buldoga, Hofnera i drugih. Desetak je smešteno u dvorištu. Preostale mašine čekaju da budu sređene i uglancane. Većina traktora i lokomobila, odnosno parnih mašina su ispravni i mogu da rade. Lokomobile su vukle volovske ili konjske zaprege - kaže Žeravica.

Planiram da za godinu ili dve završim izgradnju nove hale koja će zauzimati 1.200 kvadratnih metara. Biće to muzej traktora, poljoprivrednih mašina i starih zanata, koji me posebno interesuju. Svoj kutak na galeriji muzeja dobiće sarački, kovački, tesarski, vunovlakački, berberski, krojački, tkački pa čak i sodarski zanat - najavljuje Žeravica.

Ambasador među posetiocima

Dve trećine posetilaca muzeja čine mušterije servisa. Dešava se da navrate istinski ljubitelji starih poljoprivrednih mašina ali i organizovane srednjoškolske grupe. Pre nekoliko sedmica muzej je obišao ambasador Brazila u našoj zemlji. Muzej je, inače, uvršten u turističku ponudu opštine Novi Bečej.

Zanima li vasgosp.Zeravica dobro ocuvan HANOMAG 324 i 1963god.Traktor se nalazi u jednom selu u Sumadiji

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.