Todorić ostaje u istražnom zatvoru zbog mogućnosti bekstva

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2018, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić ostaje u istražnom zatvoru zbog mogućnosti bekstva

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu je danas odredio pritvor osnivaču Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od bekstva.

To je novinarima posle ročišta rekla Todorićeva advokatica Jadranka Sloković.

"Ponudili smo kauciju, sve uslove pod kojima je on bio pušten u Engleskoj - identičnu kauciju, sve mere opreza… Zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto", rekla je Sloković.

Dodala je da je ponuđena kaucija u visini od milion kuna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << (134.000 evra). Sloković je najavila da će se žaliti na odluku istražnog sudije o određivanju pritvora.

"Nedostupnost u postupku ne znači bekstvo, on je u Velikoj Britaniji koristio legalna prava, a treba reći da ga niko u Hrvatskoj tokom šest meseci predistražnog postupka nije ništa pitao", rekla je ona.

Todoriću je ranije bio određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke, pa je sinoć, po izručenju iz Velike Britanije u Hrvatsku, upućen u istražni zatvor.

Na današnjem ročištu odlučivalo se o zahtevu odbrane da bude pušten na slobodu jer je ispitana većina svedoka, dok je tužilaštvo podnelo novi zahtev za istražni zatvor, ovoga puta zbog opasnosti od bekstva.

Nekada najmoćniji hrvatski privrednik juče je izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije posle godinu dana od kada je pobegao u tu zemlju po izbijanju afere Agrokor, u kojoj je osumnjičen da je nezakonito pribavio 1,142 milijarde kuna (153 miliona evra).

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući "Bejker Tili" (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Todorićeva odbrana žalila se na odluku o pritvoru, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Osnivač Agrokora u Hrvatskoj je suočen s još jednom istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicioni fond "Nexus Private Equity Partneri" preko firme "Nexus ulaganja" dao Agrokoru i koje tužilaštvo smatra nezakonitima.

Lokalni mediji podsećaju da je Todoriću blokirano 64,4 miliona evra u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Kanadi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.