Izvor: Luftika.rs, 24.Mar.2024, 11:05

Tim naučnika uspeo da ukloni virus HIV-a iz zaraženih ćelija

Aids je tokom proteklih pola veka odneo ogroman broj ljudkih života, a izgleda da se konačno nazire mogućnost da u budućnosti naučnici očiste čitavo telo od zlokobnog virusa.
Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.
Tom tehnikom se na nivou molekula seku “loši” delovi iz DNK, a naučnici teže da jednog dana u potpunosti očiste telo od HIV, iako napominju da je ovaj nalaz tek “dokaz koncepta” i da još dugo neće postati lek za HIV, piše BBC News, a prenosi 021.rs.
– Još mnogo posla će biti potrebno da se rezultati ovih testova pokažu na celom telu, za buduće terapije –...

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.