Test severnog jelena razotkrio mane hibridne Škode Superb i Passata GTE VIDEO

Izvor: B92, 29.Maj.2020, 12:01

"Test severnog jelena" razotkrio mane hibridne Škode Superb i Passata GTE VIDEO

Dva plug-in hibrida nisu se proslavila na testu švedskog magazina Teknikens Värld (Svet tehnike).

Teknikens Värld već decenijama sprovodi specifičnan test bezbednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima. Široj automobilskoj javnosti napoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su Šveđani prilikom izvođenja testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A klasu, što je nateralo nemačku kompaniju da izvrši izmene na tom modelu.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << test se sastoji iz manevra nagle promene pravca, pri različitim brzinama, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu (poput severnog jelena, čije prirodne pravce kretanja u toj zemlji presecaju putevi). Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Ovog puta, Šveđani su isitivali manevarske sposobnosto dva plug-in hibridna karavana iz Volkswagen Grupacije - Škode Superb iV i VW Passata GTE, a oba vozila su se pri brzinama od 70 km/h i većim prilično zanosila i "ispadala" iz poželjne putanje.

Škoda Superb iV uspela je da zadrži stabilnost tek kada su brzinu testa spustili na 65 km/h, a Passat GTE pri brzini od 68 km/h.

U svakom slučaju, ova dva karavana nisu prošla toliko loše kao neki drugi modeli na "testu severnog jelena", kada je dolazilo i do podizanja jednog od točkova od tla, ali je očito da dodatna masa u vidu pogonskih baterija izaziva probleme automobilima prilikom nagle promene pravca pri većim brzinama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Hibridni Volkswagen Passat GTE i Škoda Superb iV pali na testu izbegavanja losa

Izvor: AutoBlog, 29.Maj.2020

Kako prenosi Index.hr, švedski Teknikens Värld je na test izbegavanja losa doveo dva modela iz Volkswagen koncerna. Test na najbolji način pokazuje dinamičke sposobnosti automobila, a po pravilu se s njim najteže nose vozila s nepovoljnom geometrijom, odnosno položajem težišta. Istina, elektronika...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.