Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički logori za obuku u BiH?

Banja Luka -- Agencija Sajberkast Njuz javlja da je grupa terorista koja je planirala napad na SAD smeštena u BiH.

Ta agencija je objavila video-snimak koji prikazuje obuku navodnih terorista sa eksplozivom, fizički trening u nečemu što liči na sportsku salu i vežbe za uzimanje talaca, a za koji stručnjaci tvrde da je logor za obuku u BiH, prenose danas banjalučke Nezavisne novine.

Stručnjak za terorizam Ivan Kolman izjavio je za Sajberkast Njuz da su glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kampovi koji su korišteni tokom rata u BiH zatvoreni, ali da se pojavila druga taktika, u vidu organizovanja kampova za mlade. Kolman tvrdi da te kampove uglavnom vode stariji mudžahedini sa vojnim iskustvom. "Oni odvode mlade ljude u brda i tamo provode džihadski trening. Iako zvuči blesavo, oni su shvatili da je ovakvim kampovima teško ući u trag", tvrdi Kolman.

Istraživač sa Katedre istorije pri Univerzitetu Kembridž Marko Atila Hoare ocenio je, međutim, da su priče o kampovima u BiH preuveličane. "Ni jedan bosanski Musliman nije bio uključen u terorističke akte. Al Kaida je pokušala i nije joj uspelo da pretvori Bosnu u džihadsku bazu", rekao je Hoare, dodajući da "blaga verzija islama u BiH nije pogodna za islamiste".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.