Terajte decu da peru ruke, hara stomačni virus

Izvor: Mondo, 26.Jul.2019, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terajte decu da peru ruke, hara "stomačni" virus

Enterovirus napunio domove zdravlja, temperatura ide i do 40 stepeni. Higijena je najbolja zaštita.

S letnjom sezonom i otvaranjem gradskih kupališta stigli su i problemi. Proteklih dana i nedelja, pedijatri u Beogradu imaju pune ruke posla, a u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj samo u sredu obavljeno je oko 200 pregleda zbog enterovirusa, karakterističnog za ovo doba godine, piše "Alo".

Glavni simptomi su visoka temperatura, osipi, problemi sa organima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za disanje i varenje, a mališani mogu imati temperaturu i do 40 stepeni.

Medicinski stručnjaci ističu da deca dolaze kod lekara sa gušoboljom, prolivom, povraćanjem, a to je ponajviše posledica boravka na kupalištima - bazenima ili gradskim plažama.

Osip kod dece može da liči na rubeole ili morbile, posebno ako ga prati visoka temperatura, i zato je poseta lekaru obavezna.

Najbolja zaštita od enterovirusa je higijena. Potrebno je prati ruke i tuširati se pre i posle ulaska u vodu na bazenima ili plažama, ali i dobro prati voće i povrće pre pripreme obroka.

U ovim situacijama OBAVEZNO perite ruke

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.