TRUDNICE SVE STARIJE

Izvor: Kurir, 29.Sep.2011, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRUDNICE SVE STARIJE

Majčinski instinkt kasni! Sve više žena - zbog karijere, finansijske situacije ili kasnog pronalaženja onog pravog - odlučuje se na osnivanje ili proširenje porodice sa 40 i više godina. Iako još nije kasno da rode zdravo dete, stručnjaci upozoravaju da takva pozna trudnoća može doneti probleme i komplikacije.

Majčinski instinkt kasni!

Sve više žena - zbog karijere, finansijske situacije ili kasnog pronalaženja onog pravog - odlučuje se na osnivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ili proširenje porodice sa 40 i više godina. Iako još nije kasno da rode zdravo dete, stručnjaci upozoravaju da takva pozna trudnoća može doneti probleme i komplikacije.

Ukoliko žena ostane u drugom stanju u petoj deceniji života, upravo zbog promena u jajašcima veće su šanse da će doći do pobačaja ili da će plod imati određene genetske deformacije. Što je žena starija, to su šanse za određene probleme veće. Ako se odluči na veštačku oplodnju s navršenih 40 godina života, šanse za oplodnju su jedan naprama deset.

Prednosti trudnoće u četrdesetim

Ipak ne očajavajte, nije sve tako crno. Najveća prednost ako se odlučite za trudnoću u tom dobu jeste to što ste emocionalno i (verovatno) finansijski spremni za dete. Starije su mame, zbog bogatog životnog iskustva, najčešće vrlo dobre u donošenju odluka što se tiče dece. Uporne su  u dojenju i ne odustaju uprkos teškom početku.

Majke u četrdesetim više nisu toliko koncentrisane na sebe, kao što je slučaj s mlađim majkama, već više na svoje dete.

Ako zatrudnite u petoj deceniji, velike su šanse da ćete svoju porodicu proširiti za dva člana. Naime, kod žena u tom dobu mogućnosti za višestruke trudnoće su jedan naprama dva.

Nedostaci kasnog začeća deteta

Žene koje zatrudne u četrdesetim verovatno će morati da preduzmu dodatne mere za očuvanje zdrave trudnoće. Sama trudnoća već zbog godina predstavlja određeni rizik, a svaki dodatni zdravstveni problem trudnoću će učiniti još rizičnijom. Spontani pobačaji u tom dobu su vrlo česti, a ukoliko je žena starija od 45, taj postotak iznosi 75 odsto.

Takođe, kod žena u petoj deceniji veće su šanse za razvijanje određenih zdravstvenih problema za vreme trudnoće, poput visokog  očnog pritiska, dijabetesa, hipertenzije...

Najčešće komplikacije

* carski rez

* dete može biti loše pozicionirano za vreme porođaja

* rođenje deteta s niskom porođajnom težinom

* prerano rođenje deteta

* dete s genetskim deformacijama poput Daunovog sindroma

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.